6 porcji
Składniki:
450g mrożonego zielonego groszku
250 ml bulionu warzywnego lub wody
250 ml mleka kokosowego dobrej jakości
4 g różowej soli himalajskiej
3 łyżeczki płatków drożdżowych
świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy bulion lub wodę i zagotowujemy. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy 4-6 minut aż zmięknie. Dodajemy mleko kokosowe, sól, płatki drożdżowe i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy zupę do blendera kielichowego, miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli wolicie ostre zupy możecie dodać również odrobinę płatków chilli. Podajemy z pestkami dyni lub słonecznika.
![](https://static.wixstatic.com/media/29a416_e200bc1a4ef4457c9b070dd97a10288a~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_220,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/29a416_e200bc1a4ef4457c9b070dd97a10288a~mv2.jpg)