Zupa krem z zielonego groszku na mleku kokosowym
- Szkoła na Widelcu
- 18 sty 2022
- 1 minut(y) czytania
6 porcji
Składniki:
- 450g mrożonego zielonego groszku 
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody 
- 250 ml mleka kokosowego dobrej jakości 
- 4 g różowej soli himalajskiej 
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych 
- świeżo mielony pieprz do smaku 
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy bulion lub wodę i zagotowujemy. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy 4-6 minut aż zmięknie. Dodajemy mleko kokosowe, sól, płatki drożdżowe i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy zupę do blendera kielichowego, miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli wolicie ostre zupy możecie dodać również odrobinę płatków chilli. Podajemy z pestkami dyni lub słonecznika.








Komentarze