Zapraszamy do korzystania z bezpłatnych materiałów.
Przekazujemy materiały do Państwa użytku indywidualnego oraz do wykorzystania przez nauczycieli w ramach zajęć edukacyjno-kulinarnych. Prosimy o uszanowanie praw autorskich zarówno Fundacji Szkoła na Widelcu jak i autorów tekstów, ilustracji i zdjęć. W przypadku chęci korzystania z materiałów w celu dalszej dystrybucji każdorazowo prosimy o kontakt pod adresem info@szkolanawidelcu.pl w celu ustalenia zasad udzielenia licencji.
Medycyna, żywienie człowieka, dietetyka czy psychologia to dziedziny nauki, które rozwijają się bardzo dynamicznie. Fundacja Szkoła na Widelcu w swoich publikacjach opiera się na EBM (medycynie opartej na dowodach naukowych) i robi wszystko, by na dany rok wydania, publikacja uwzględniała bieżące krajowe i międzynarodowe zalecenia oraz informacje wynikające z aktualnych, na dany czas, badań naukowych wysokiej jakości. Informujemy, że starsze publikacje mogą ulec dezaktualizacji w stosunku do aktualnych zaleceń i stanu wiedzy.
![Zrzut ekranu 2021-11-23 o 22.42.05.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_60620a6736eb4b9390aa63d38bdff543~mv2.png/v1/fill/w_304,h_440,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-23%20o%2022_42_05.png)
E-BOOK Z PRZEPISAMI
rok publikacji 2021
10 KROKÓW, ABY TWOJE DZIECKO POLUBIŁO SIĘ Z WARZYWAMI I OWOCAMI
E-book dla rodziców, którzy chcą towarzyszyć swoim pociechom w przygodzie poznawania świata warzyw i owoców bez presji i złych emocji. Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
![Zrzut ekranu 2021-11-23 o 19.15.04.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_4e20a0cc9f304ce18d090c2a1fe5ca71~mv2.png/v1/fill/w_5,h_7,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-23%20o%2019_15_04.png)
RAPORT
rok publikacji 2021
RAPORT Z BADANIA ODDZIAŁYWANIE EDUKACJI ŻYWIENIOWO - KULINARNEJ NA ZMIANĘ NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH DZIECI W WIEKU 5-10 LAT.
Wiosną 2021 przeprowadziliśmy wśród nauczycieli realizujących program DOBRZE JEMY badanie dotyczące wpływu edukacji żywieniowo-kulinarnej na zmianę nawyków i postaw dzieci w wieku 5-10 lat. Zapraszamy do zapoznania się z raportem z badania.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 19.18.28.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_16e1930242714daca3a2af8ac67bccfb~mv2.png/v1/fill/w_16,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2019_18_28.png)
E-BOOK dla rodziców, personelu szkolnych stołówek, dietetyków, edukatorów kulinarnych
rok publikacji 2021
ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY W PRAKTYCE- materiały pokonferencyjne
Zapraszamy do zapoznania się z 18 krótkimi artykułami uzupełniającymi wykłady z Ogólnopolskiej Konferencji Online Żywienie Dzieci i Młodzieży w Praktyce, która odbyła się w kwietniu 2021 roku. Wśród autorów m.in. Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk, prof. Jarosław Socha, dr Katarzyna Wolnicka i wiele innych.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 19.04.51.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_77799c5091b244758fc4e05d7a93ef66~mv2.png/v1/fill/w_15,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2019_04_51.png)
MATERIAŁY EDUKACYJNE 5-10 LAT
rok publikacji 2021
DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU
Serdecznie zapraszamy na stronę ogólnopolskiego programu edukacji żywieniowo-kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu gdzie po zalogowaniu się do strefy nauczyciela otrzymacie Państwo dostęp do scenariuszy lekcji, filmów video, kart pracy czy webinarów ułatwiających prowadzenie edukacji żywieniowo-kulinarnej.
![Zrzut ekranu 2021-11-23 o 17.38.57.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_c1ce0fa68b784ae0afaed6031afce83f~mv2.png/v1/fill/w_14,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-23%20o%2017_38_57.png)
MATERIAŁY EDUKACYJNE 6-12 LAT
rok publikacji 2020
JEDZ ZDROWO, ŻEBY BYĆ ZDROWYM
Zapraszamy do pobrania materiałów edukacyjnych w formie gry planszowej oraz dedykowanych filmów video mającej na celu zapoznanie uczniów ze sposobem funkcjonowania układu pokarmowego oraz sposobem bilansowania diety. Na realizację programu potrzeba około 8 godzin lekcyjnych.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.45.32.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_db839d05a9664cd08f077c5aef47311b~mv2.png/v1/fill/w_15,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2018_45_32.png)
E-BOOK Z PRZEPISAMI
rok publikacji 2020
DOBRZE JEMY W SZKOLE I W PRACY
E-book autorstwa Agaty Gawskiej, Patrycji Pietraszek, Katarzyny Pieczyńskiej i Katarzyny Woźnickiej opatrzony zdjęciami Agnieszki Sochal z pomysłami na piękne, pożywne i proste w przygotowaniu śniadaniówki i lunchboxy dla całej rodziny.
![Zrzut ekranu 2021-12-3 o 21.23.09.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_443ee576b72c41f3b1ef36b96c42f990~mv2.png/v1/fill/w_5,h_7,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-12-3%20o%2021_23_09.png)
E-BOOK dla personelu szkolnej stołówki, dyrektorów
rok publikacji 2020
STOŁÓWKA Z KLASĄ x KAUFLAND
Mini e-book dla intendentów oraz dyrektorów placówek edukacyjnych, który podpowie wam jakie działania możecie wdrożyć na szkolnej stołóce
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.40.03.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_a124b459658a49aa85fbcf3f437c5121~mv2.png/v1/fill/w_15,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2018_40_03.png)
E-BOOK Z PRZEPISAMI
rok publikacji 2020
StrączkuJEMY
E-book autorstwa Agaty Gawskiej, Patrycji Pietraszek, Katarzyny Pieczyńskiej, Katarzyny Woźnickiej i Agnieszki Zawadzkiej ze zdjęciami autorstwa Karoliny Rutkowskiej dotyczący wprowadzania nasion roślin strączkowych do diety całej rodzinny. Zawiera przepisy na dania śniadaniowe, obiadowe i desery.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 23.15.37.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_9f34062c71764a2eb9f1ac4e6bae3bf0~mv2.png/v1/fill/w_5,h_7,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2023_15_37.png)
MATERIAŁY EDUKACYJNE przedszkole, klasy IV-VI szkół podstawowych, szkoła średnia
rok publikacji 2020
UWAŻNE JEDZENIE
Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do realizacji projektu.
Celem ,,Uważnego Jedzenia” jest nauka refleksyjnego podejścia do przygotowywania oraz spożywania posiłków. Dzieci uczą się rozróżniać sygnały płynące z ciała (odczucia głodu i sytości) oraz zwiększają swoją wrażliwość na wrażenia związane z jedzeniem. Sprzyja to do bardziej zrównoważonemu odżywianiu się oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Podstawę realizacji programu, stanowią scenariusze lekcji, podręcznik, plakaty, film animowany ilustrujący uważne jedzenie oraz prezentacje multimedialne.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 23.33.07.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_862825fbbadc46b28ec7dac840e2f7ee~mv2.png/v1/fill/w_15,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2023_33_07.png)
MATERIAŁY EDUKACYJNE, APLIKACJA MOBILNA 9-12 LAT
rok publikacji 2020
JAK JA JEM ?
Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do zapoznania się z materiałami. Program edukacji żywieniowej „Jak Ja Jem?” skierowany jest do uczniów w wieku od 9 do 12 lat. Ma on na celu poprawę rozumienia zdrowego sposobu odżywiania się przez dzieci. Składa się z serii materiałów edukacyjnych z poradami żywieniowymi oraz informacjami na temat różnych grup żywności, a także z aplikacji internetowej zaprojektowanej do testowania nawyków żywieniowych dzieci oraz ich preferencji żywieniowych przed i po realizacji programu.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 23.27.43.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_959e708e61e641b4814c56cf1aa2903e~mv2.png/v1/fill/w_31,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2023_27_43.png)
MATERIAŁY EDUKACYJNE, APLIKACJA iOS, Android przedszkole
rok publikacji 2020
KRECIK I WARZYWA
Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do zapoznania się z materiałami. Program jest skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym. Głównym jego celem jest zwiększenie akceptacji warzyw i owoców w diecie przez najmłodszych. Podstawę jego realizacji stanowi aplikacja ,,Krecik i warzywa” dostępna na systemy IOS i Android. Z założenia program przeznaczony jest do realizacji w grupach dziecięcych np. w grupach przedszkolnych. Może być on jednak także wykorzystywany przez rodziców do wspólnej, edukacyjnej zabawy w domu.
![Zrzut ekranu 2021-12-5 o 18.54.09.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_37fdaf374863416da00a2d50ddd7641e~mv2.png/v1/fill/w_16,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-12-5%20o%2018_54_09.png)
ĆWICZENIÓWKA dla uczniów z klas I-II i IV-V, materiały dla nauczyciela, filmy video
rok publikacji 2018
Czy w twojej szkole są rozdawane owoce warzywa oraz produkty mleczne w ramach programu dla szkół? Na zlecenie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przygotowaliśmy materiały do realizacji zajęć z uczniami w ramach tego programu. Zapraszamy do zapoznania się ze stroną internetową projektu oraz pobrania wszystkich materiałów.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.00.46.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_d3fc1afb63554e44987df38f81cb21f5~mv2.png/v1/fill/w_16,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2018_00_46.png)
PLAKAT B2
rok publikacji 2016
KALENDARZ SEZONOWOŚCI
Plakat ze słynnym kalendarzem sezonowości opracowany przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Piotra Wańkowicza w roku 2016. Plakat został wyprodukowany w ramach projektu realizowanego na zlecenie Ministerstwa Zdrowia.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.08.28.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_3e0c6189d2d24437bebc0abcce707d0f~mv2.png/v1/fill/w_16,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2018_08_28.png)
E-BOOK dla rodziców, personelu szkolnych stołówek, dyrektorów placówek oświatowych
rok publikacji 2015
PORADNIK DOBREGO JEDZENIA
Zapraszamy do pobrania poradnika opracowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu w roku 2015 we współpracy z Joanną Gorzelińską, Emilią i Markiem Lorencami, Dorotą Mintą, Agatą Tomalą opatrzonego pięknymi ilustracjami Zofii Różyckiej. To dobra publikacja do rozpoczęcia rozmowy o zmianach w sposobie żywienia uczniów w placówce.
![Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.24.32.png](https://static.wixstatic.com/media/29a416_a4facecc9dbd4cebba992638e27a7d7d~mv2.png/v1/fill/w_31,h_22,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Zrzut%20ekranu%202021-11-26%20o%2018_24_32.png)
PLAKAT B2
rok publikacji 2015
10 ZASAD JAK DOBRZE JEŚĆ, BY DOBRZE ŻYĆ
Plakat autorstwa Piotra Wańkowicza ilustrujący 10 prostych zasad dotyczących zdrowego odżywiania, który w ilościach ponad 5 000 sztuk trafił do polskich domów w formie pocztówki.
![Women Holding Hands](https://static.wixstatic.com/media/31e2e9a7bf5b465887db7407f729ddb8.jpg/v1/fill/w_102,h_66,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Women%20Holding%20Hands.jpg)
Programy wsparcia
Rozwiązywanie problemów
Programy wsparcia to nasza szansa na wprowadzanie prawdziwych i pozytywnych zmian w społeczności. Organizacja non-profit, Fundacja Szkoła na Widelcu, traktuje ten obszar priorytetowo i osiągnęliśmy na tym polu wiele sukcesów. Skontaktuj się z nami już dziś i sprawdź, jak możesz pomóc w realizacji tego programu.