top of page

Zapraszamy do korzystania z bezpłatnych materiałów.

Przekazujemy materiały do Państwa użytku indywidualnego oraz do wykorzystania przez nauczycieli w ramach zajęć edukacyjno-kulinarnych. Prosimy o uszanowanie praw autorskich zarówno Fundacji Szkoła na Widelcu jak i autorów tekstów, ilustracji i zdjęć. W przypadku chęci korzystania z materiałów w celu dalszej dystrybucji każdorazowo prosimy o kontakt pod adresem info@szkolanawidelcu.pl w celu ustalenia zasad udzielenia licencji.


Medycyna, żywienie człowieka, dietetyka czy psychologia to dziedziny nauki, które rozwijają się bardzo dynamicznie. Fundacja Szkoła na Widelcu w swoich publikacjach opiera się na EBM (medycynie opartej na dowodach naukowych) i robi wszystko, by na dany rok wydania, publikacja uwzględniała bieżące krajowe i międzynarodowe zalecenia oraz informacje wynikające z aktualnych, na dany czas, badań naukowych wysokiej jakości. Informujemy, że starsze publikacje mogą ulec dezaktualizacji w stosunku do aktualnych zaleceń i stanu wiedzy.

Zrzut ekranu 2021-11-23 o 22.42.05.png

E-BOOK Z PRZEPISAMI
rok publikacji 2021

10 KROKÓW, ABY TWOJE DZIECKO POLUBIŁO SIĘ Z WARZYWAMI I OWOCAMI

E-book dla rodziców, którzy chcą towarzyszyć swoim pociechom w przygodzie poznawania świata warzyw i owoców bez presji i złych emocji. Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.

Zrzut ekranu 2021-11-23 o 19.15.04.png

RAPORT

rok publikacji 2021

RAPORT Z BADANIA  ODDZIAŁYWANIE EDUKACJI ŻYWIENIOWO - KULINARNEJ NA ZMIANĘ NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH DZIECI W WIEKU 5-10 LAT.

Wiosną 2021 przeprowadziliśmy wśród nauczycieli realizujących program DOBRZE JEMY badanie dotyczące wpływu edukacji żywieniowo-kulinarnej na zmianę nawyków i postaw dzieci w wieku 5-10 lat. Zapraszamy do zapoznania się z raportem z badania.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 19.18.28.png

E-BOOK dla rodziców, personelu szkolnych stołówek, dietetyków, edukatorów kulinarnych

rok publikacji 2021

ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY W PRAKTYCE- materiały pokonferencyjne

Zapraszamy do zapoznania się z 18 krótkimi artykułami uzupełniającymi wykłady z Ogólnopolskiej Konferencji Online Żywienie Dzieci i Młodzieży w Praktyce, która odbyła się w kwietniu 2021 roku. Wśród autorów m.in. Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk, prof. Jarosław Socha, dr Katarzyna Wolnicka i wiele innych.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 19.04.51.png

MATERIAŁY EDUKACYJNE 5-10 LAT

rok publikacji 2021

DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU

Serdecznie zapraszamy na stronę ogólnopolskiego programu edukacji żywieniowo-kulinarnej Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu gdzie po zalogowaniu się do strefy nauczyciela otrzymacie Państwo dostęp do scenariuszy lekcji, filmów video, kart pracy czy webinarów ułatwiających prowadzenie edukacji żywieniowo-kulinarnej.

Zrzut ekranu 2021-11-23 o 17.38.57.png

MATERIAŁY EDUKACYJNE 6-12 LAT

rok publikacji 2020

JEDZ ZDROWO, ŻEBY BYĆ ZDROWYM

Zapraszamy do pobrania materiałów edukacyjnych w formie gry planszowej oraz dedykowanych filmów video mającej na celu zapoznanie uczniów ze sposobem funkcjonowania układu pokarmowego oraz sposobem bilansowania diety. Na realizację programu potrzeba około 8 godzin lekcyjnych.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.45.32.png

E-BOOK Z PRZEPISAMI

rok publikacji 2020

DOBRZE JEMY W SZKOLE I W PRACY

E-book autorstwa Agaty Gawskiej, Patrycji Pietraszek, Katarzyny Pieczyńskiej i Katarzyny Woźnickiej opatrzony zdjęciami Agnieszki Sochal z pomysłami na piękne, pożywne i proste w przygotowaniu śniadaniówki i lunchboxy dla całej rodziny.

Zrzut ekranu 2021-12-3 o 21.23.09.png

E-BOOK dla personelu szkolnej stołówki, dyrektorów

rok publikacji 2020

STOŁÓWKA Z KLASĄ x KAUFLAND

Mini e-book dla intendentów oraz dyrektorów placówek edukacyjnych, który podpowie wam jakie działania możecie wdrożyć na szkolnej stołóce

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.40.03.png

E-BOOK Z PRZEPISAMI

rok publikacji 2020

StrączkuJEMY

E-book autorstwa Agaty Gawskiej,  Patrycji Pietraszek, Katarzyny Pieczyńskiej, Katarzyny Woźnickiej i Agnieszki Zawadzkiej ze zdjęciami autorstwa Karoliny Rutkowskiej dotyczący wprowadzania nasion roślin strączkowych do diety całej rodzinny. Zawiera przepisy na dania śniadaniowe, obiadowe i desery.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 23.15.37.png

MATERIAŁY EDUKACYJNE przedszkole, klasy IV-VI szkół podstawowych, szkoła średnia

rok publikacji 2020

UWAŻNE JEDZENIE

Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do realizacji projektu.
Celem ,,Uważnego Jedzenia” jest nauka refleksyjnego podejścia do przygotowywania oraz spożywania posiłków.  Dzieci uczą się rozróżniać sygnały płynące z ciała (odczucia głodu i sytości) oraz zwiększają swoją wrażliwość na wrażenia związane z jedzeniem. Sprzyja to do bardziej zrównoważonemu odżywianiu się oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Podstawę realizacji programu, stanowią scenariusze lekcji, podręcznik, plakaty, film animowany ilustrujący uważne jedzenie oraz prezentacje multimedialne.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 23.33.07.png

MATERIAŁY EDUKACYJNE, APLIKACJA MOBILNA 9-12 LAT

rok publikacji 2020

JAK JA JEM ?

Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do zapoznania się z materiałami. Program edukacji żywieniowej „Jak Ja Jem?” skierowany jest do uczniów w wieku od 9 do 12 lat. Ma on na celu poprawę rozumienia zdrowego sposobu odżywiania się przez dzieci. Składa się z serii materiałów edukacyjnych z poradami żywieniowymi oraz informacjami na temat różnych grup żywności, a także z aplikacji internetowej zaprojektowanej do testowania nawyków żywieniowych dzieci oraz ich preferencji żywieniowych przed i po realizacji programu.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 23.27.43.png

MATERIAŁY EDUKACYJNE, APLIKACJA iOS, Android przedszkole

rok publikacji 2020

KRECIK I WARZYWA

Jako partner programu realizowanego przez Wydział Psychologii UW w ramach Projektu The EIT FOOD School Network zachęcamy do zapoznania się z materiałami. Program jest skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym. Głównym jego celem jest zwiększenie akceptacji warzyw i owoców w diecie przez najmłodszych. Podstawę jego realizacji stanowi aplikacja ,,Krecik i warzywa” dostępna na systemy IOS i Android. Z założenia program przeznaczony jest do realizacji w grupach dziecięcych np. w grupach przedszkolnych. Może być on jednak także wykorzystywany przez rodziców do wspólnej, edukacyjnej zabawy w domu.

Zrzut ekranu 2021-12-5 o 18.54.09.png

ĆWICZENIÓWKA dla uczniów z klas I-II i IV-V, materiały dla nauczyciela, filmy video

rok publikacji 2018

Czy w twojej szkole są rozdawane owoce warzywa oraz produkty mleczne w ramach programu dla szkół? Na zlecenie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przygotowaliśmy materiały do realizacji zajęć z uczniami w ramach tego programu. Zapraszamy do zapoznania się ze stroną internetową projektu oraz pobrania wszystkich materiałów.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.00.46.png

PLAKAT B2

rok publikacji 2016

KALENDARZ SEZONOWOŚCI

Plakat ze słynnym kalendarzem sezonowości opracowany przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Piotra Wańkowicza w roku 2016. Plakat został wyprodukowany w ramach projektu realizowanego na zlecenie Ministerstwa Zdrowia.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.08.28.png

E-BOOK dla rodziców, personelu szkolnych stołówek, dyrektorów placówek oświatowych

rok publikacji 2015

PORADNIK DOBREGO JEDZENIA

Zapraszamy do pobrania poradnika opracowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu w roku 2015 we współpracy z Joanną Gorzelińską, Emilią i Markiem Lorencami, Dorotą Mintą, Agatą Tomalą opatrzonego pięknymi ilustracjami Zofii Różyckiej. To dobra publikacja do rozpoczęcia rozmowy o zmianach w sposobie żywienia uczniów w placówce.

Zrzut ekranu 2021-11-26 o 18.24.32.png

PLAKAT B2

rok publikacji 2015

10 ZASAD JAK DOBRZE JEŚĆ, BY DOBRZE ŻYĆ

Plakat autorstwa Piotra Wańkowicza ilustrujący 10 prostych zasad dotyczących zdrowego odżywiania, który w ilościach ponad 5 000 sztuk trafił do polskich domów w formie pocztówki.

Women Holding Hands

Programy wsparcia

Rozwiązywanie problemów

Programy wsparcia to nasza szansa na wprowadzanie prawdziwych i pozytywnych zmian w społeczności. Organizacja non-profit, Fundacja Szkoła na Widelcu, traktuje ten obszar priorytetowo i osiągnęliśmy na tym polu wiele sukcesów. Skontaktuj się z nami już dziś i sprawdź, jak możesz pomóc w realizacji tego programu.

Kontakt
Materiały do pobrania: Programy
bottom of page