Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Stir fry z warzywami


2 porcje


Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 szalotka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cm korzenia imbiru

  • opcjonalnie chili do smaku

  • ¼ marchewki

  • 5 cm białej części pora

  • 1/2 papryki

  • kilka gałązek brokuła

  • garść boczniaków

  • ¼ kostki wędzonego tofu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka oleju

  • sezamowego

  • 2 łyżki uprażonego sezamu

  • 1 łyżeczka orzeszków pinii lub orzechów ziemnych

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu lub pół opakowania makaronu sojowego

  • garść kolendry lub innych ulubionych ziół




Sposób przygotowania:


Szalotkę, marchew, paprykę i por pokrój w cienkie paski, czosnek, imbir i chili posiekaj. Brokuła podziel na mniejsze kawałki. Tofu (które zawsze możesz zamienić na inne źródło białka np. kurczaka w mięsnej wersji) pokrój w kostkę, boczniaki porwij na kawałki. Wygodną techniką jest osobne obsmażenie poszczególnych składników. Możesz zacząć od zazłocenia boczniaków, kiedy będą gotowe zrzuć je na sitko by obciekły z nadmiaru oleju. Następnie obsmaż tofu lub kurczaka. Teraz już możesz przejść do warzyw. Na rozgrzanym oleju zazłoć szalotkę cały czas mieszając dodaj chili, imbir i czosnek, następnie marchew i por, paprykę, brokuła. Potem dorzuć boczniaki, tofu. Całość dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym. Podawaj makaronem sojowym lub z ryżem posypane sezamem, orzeszkami pinii lub fistaszkami i świeżo siekaną kolendrą lub innym ulubionym ziołem.





13 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie