2 porcje
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
opcjonalnie chili do smaku
¼ marchewki
5 cm białej części pora
1/2 papryki
kilka gałązek brokuła
garść boczniaków
¼ kostki wędzonego tofu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju
sezamowego
2 łyżki uprażonego sezamu
1 łyżeczka orzeszków pinii lub orzechów ziemnych
1 woreczek ugotowanego ryżu lub pół opakowania makaronu sojowego
garść kolendry lub innych ulubionych ziół
Sposób przygotowania:
Szalotkę, marchew, paprykę i por pokrój w cienkie paski, czosnek, imbir i chili posiekaj. Brokuła podziel na mniejsze kawałki. Tofu (które zawsze możesz zamienić na inne źródło białka np. kurczaka w mięsnej wersji) pokrój w kostkę, boczniaki porwij na kawałki. Wygodną techniką jest osobne obsmażenie poszczególnych składników. Możesz zacząć od zazłocenia boczniaków, kiedy będą gotowe zrzuć je na sitko by obciekły z nadmiaru oleju. Następnie obsmaż tofu lub kurczaka. Teraz już możesz przejść do warzyw. Na rozgrzanym oleju zazłoć szalotkę cały czas mieszając dodaj chili, imbir i czosnek, następnie marchew i por, paprykę, brokuła. Potem dorzuć boczniaki, tofu. Całość dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym. Podawaj makaronem sojowym lub z ryżem posypane sezamem, orzeszkami pinii lub fistaszkami i świeżo siekaną kolendrą lub innym ulubionym ziołem.
![](https://static.wixstatic.com/media/29a416_a76d9ad64e134e2bba12c7eed18bbaa4~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_98,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/29a416_a76d9ad64e134e2bba12c7eed18bbaa4~mv2.jpg)