Stir fry z warzywami
- Szkoła na Widelcu
- 22 lut 2022
- 1 minut(y) czytania
2 porcje
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
- 1 szalotka 
- 2 ząbki czosnku 
- 2 cm korzenia imbiru 
- opcjonalnie chili do smaku 
- ¼ marchewki 
- 5 cm białej części pora 
- 1/2 papryki 
- kilka gałązek brokuła 
- garść boczniaków 
- ¼ kostki wędzonego tofu 
- 2 łyżki sosu sojowego 
- 1 łyżeczka oleju 
- sezamowego 
- 2 łyżki uprażonego sezamu 
- 1 łyżeczka orzeszków pinii lub orzechów ziemnych 
- 1 woreczek ugotowanego ryżu lub pół opakowania makaronu sojowego 
- garść kolendry lub innych ulubionych ziół 
Sposób przygotowania:
Szalotkę, marchew, paprykę i por pokrój w cienkie paski, czosnek, imbir i chili posiekaj. Brokuła podziel na mniejsze kawałki. Tofu (które zawsze możesz zamienić na inne źródło białka np. kurczaka w mięsnej wersji) pokrój w kostkę, boczniaki porwij na kawałki. Wygodną techniką jest osobne obsmażenie poszczególnych składników. Możesz zacząć od zazłocenia boczniaków, kiedy będą gotowe zrzuć je na sitko by obciekły z nadmiaru oleju. Następnie obsmaż tofu lub kurczaka. Teraz już możesz przejść do warzyw. Na rozgrzanym oleju zazłoć szalotkę cały czas mieszając dodaj chili, imbir i czosnek, następnie marchew i por, paprykę, brokuła. Potem dorzuć boczniaki, tofu. Całość dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym. Podawaj makaronem sojowym lub z ryżem posypane sezamem, orzeszkami pinii lub fistaszkami i świeżo siekaną kolendrą lub innym ulubionym ziołem.








Komentarze