top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraSzkoła na Widelcu

Mus czekoladowo-pomarańczowy z aquafaby


Aquafaba czyli woda po gotowaniu ciecierzycy to taki magiczny płyn, którego zdecydowanie nie warto wylewać do zlewu! Świetnie się ubija więc można z niego przygotowywać lody, bezy, musy… Najbezpieczniej jest używać tej odsączonej z ciecierzycy z puszki lub słoika. Jeśli jednak chcesz samodzielnie ugotować cieciorkę a następnie wykorzystać wodę z jej gotowania, pamiętaj aby po odcedzeniu nasion gotować ją na dużym ogniu aż zredukujesz ilość płynu o około 1/2. Zbyt wodnista aquafaba nie ma szans na przemianę w pianę.



4 porcje



Składniki

  • aquafaba odsączona z 1 puszki ciecierzycy (ok. 120 ml)

  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o zawartości min. 70% kakao

  • 1 łyżeczka miodu o łagodnym smaku np. wielokwiatowego lub rzepakowego

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

  • 2 kopiaste łyżki płatków migdałowych


Sposób przygotowania:


Czekoladę połam na kawałki i włóż do miski, którą postaw na rondelku z gotującą się wodą. W ten sposób rozpuszczaj czekoladę w kąpieli wodnej. W między czasie sparz wrzątkiem skórkę z pomarańczy i zetrzyj ją na tarce. Dodaj do miski z czekoladą. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij sok do czekolady- uważaj, aby do miski nie wpadły pestki. Gdy czekolada będzie płynna delikatnie zamieszaj wszystkie składniki i odstaw z kąpieli wodnej do przestygnięcia. Aquafabę wlej do miski i dodaj szczyptę soli. Ubijaj za pomocą miksera do uzyskania sztywnej, lśniącej piany- im bardziej rozwodniona woda po gotowaniu ciecierzycy tym dłużej może trwać ubijanie.


Do miski z przestudzoną czekoladą dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj. Następnie dodaj do czekolady, która jest już letnia, ale jeszcze nie tężejąca 1 łyżkę piany z aquafaby i bardzo delikatnie i powoli mieszaj kolistymi ruchami łyżką. Gdy masa będzie jednolita dodaj następną porcję aquafaby i znowu mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Postępuj tak aż do wmieszania całej piany.


Do gotowego musu dodaj pokruszone płatki migdałów- możesz je wcześniej podprażyć do zarumienienia na suchej patelni- nadadzą musowi element chrupkości. Wyporcjuj mus do 4 szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj ze świeżymi owocami!


Porady:

  • Mus możesz przygotować również z dodatkiem orzechów włoskich lub laskowych, a zamiast soku z pomarańczy możesz użyć odrobiny ulubionego likieru np. amaretto, oczywiście o ile będziesz raczyć deserem jedynie pełnoletnich łasuchów!

  • Pamiętaj, że im większa zawartość kakao w czekoladzie, której użyjesz, tym mus będzie bardziej wytrawny i wyrafinowany w smaku.

  • Jeśli popełnisz błąd i dodasz ubitą aquafabę do zbyt gorącej czekolady piana opadnie. Wykorzystaj wtedy tak przygotowaną masę jako bazę do przygotowania deserowych naleśników lub gofrów dodając do niej szklankę wody gazowanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i szklankę mąki np. orkiszowej.




135 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
Post: Blog2_Post
bottom of page