8 porcji
Składniki:
300 g sera ricotta
150 g jogurtu greckiego
2 główki czosnku
2 łyżki oliwy
Sok z cytryny do smaku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Główki czosnku pieczemy w całości w 180 °C przez 20-30 min, aż będą miękkie. Po ostudzeniu, rozcinamy główkę w poprzek na pół i wyciskamy dokładnie czosnkową pastę. Łączymy ją z serem ricotta, jogurtem i oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Twarożek podajemy na razowym pieczywie, posypany świeżą bazylią, zawsze w towarzystwie ulubionych warzyw.
![](https://static.wixstatic.com/media/29a416_c4434c97746f4b3c8de88d8d2c306cc3~mv2.png/v1/fill/w_80,h_120,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/29a416_c4434c97746f4b3c8de88d8d2c306cc3~mv2.png)