Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Muffinki czekoladowe z burakiem






Zastanawiasz się co możesz przygotować z dwóch ostatnich upieczonych wcześniej buraków, które zostały w twojej lodówce? Muffinki czekoladowe będą świetnym pomysłem na rodzinny podwieczorek. Robi się je błyskawicznie, smakują obłędnie czekoladowo a do tego cieszą oczy!


6 muffinek



Składniki:

● 2 pieczone buraki

● 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao

● 2 łyżki miodu

● 1 jajo „0”

● 2 łyżki oleju rzepakowego

● 1 łyżeczka sody

● 2 łyżki mąki orkiszowej typ 700

● 2 łyżki mąki pszennej typ 450

● 1 łyżka kakao

● szczypta soli

● ulubione mrożone owoce


Sposób przygotowania:


1. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miski. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i w tak przygotowanej kąpieli wodnej podgrzewaj czekoladę, aż się całkowicie roztopi. Zdejmij ostrożnie miskę z garnka. Do roztopionej czekolady dodaj miód, olej i jajko. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

2. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach obrane ze skórki buraki i dorzuć do masy czekoladowej.

3. Następnie dodaj do miski oba rodzaje mąki, kakao, sodę oraz sól. Mieszaj do połączenia się składników.

4. Za pomocą łyżki wypełnij foremkę na muffinki ciastem, pamiętając,, by każdą wgłębienie wypełnić maksymalnie do 3/4 wysokości.

5. W każdą porcję ciasta wciśnij 2-3 ulubione owoce – mogą to być mrożone lub świeże maliny, porzeczki, jagody lub truskawki.

6. Piecz w Tefal Cake Factory w programie do pieczenia muffinek lub ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.


Porady:


Gdy muffinki wystygną, możesz je polać z wierzchu roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej pozostałą częścią tabliczki czekolady.


27 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie