Karnawałowe taco z chilli sin carne
- Szkoła na Widelcu
- 21 sty 2022
- 1 minut(y) czytania
4 porcje
Składniki:
- 400 g (1 puszka) dobrych, słodkich pomidorów pelati 
- 40 g (2 laski) selera naciowego 
- 100 g (1 średniej wielkości) czerwonej cebuli 
- 250 g (1 sztuka) czerwonej papryki 
- 50 g (1/2 średniej wielkości) marchewki 
- 200 g (ok. 1/5 sztuki) dyni piżmowej 
- ok. 340 g (1 puszka) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej na sicie 
- 2 kostki prawdziwej, gorzkiej czekolady 
- 3 łyżki oliwy extra virgin 
- ½ łyżeczki kuminu 
- ½ łyżeczki chilli pieprzu cayenne 
- ½ łyżeczki słodkiej papryki 
- ½ łyżeczki wędzonej papryki 
- ¼ łyżeczki cynamonu 
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku 
do podania:
- 100 g jogurtu greckiego 
- 8 małych placków tortilla 
- garść kolendry 
- 1 limonka 
Sposób przygotowania:
Selera kroimy w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę, paprykę w grubą kostkę, marchewkę i dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy w garnku oliwę, szklimy kilka minut cebulę. Dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy. Smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, często mieszając. Pomidory siekamy w kostkę i dodajemy razem z sosem i fasolą do dobrze podsmażonych warzyw, przykrywamy i dusimy 30 – 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania odkrywamy garnek, dodajemy czekoladę i doprawiamy do smaku. Chilli powinno mieć wyrazisty smak i gęstą konsystencję.
Placki tortilli podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron. Składamy je na pół, nakładamy do nich porcję chilli sin carne, dokładamy kleks z jogurtu i listki kolendry. Podajemy ciepłe z ćwiartką limonki.








Komentarze