Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Karnawałowe taco z chilli sin carne

4 porcje


Składniki:

  • 400 g (1 puszka) dobrych, słodkich pomidorów pelati

  • 40 g (2 laski) selera naciowego

  • 100 g (1 średniej wielkości) czerwonej cebuli

  • 250 g (1 sztuka) czerwonej papryki

  • 50 g (1/2 średniej wielkości) marchewki

  • 200 g (ok. 1/5 sztuki) dyni piżmowej

  • ok. 340 g (1 puszka) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej na sicie

  • 2 kostki prawdziwej, gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki oliwy extra virgin

  • ½ łyżeczki kuminu

  • ½ łyżeczki chilli pieprzu cayenne

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

  • ¼ łyżeczki cynamonu

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku


do podania:

  • 100 g jogurtu greckiego

  • 8 małych placków tortilla

  • garść kolendry

  • 1 limonka

Sposób przygotowania:


Selera kroimy w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę, paprykę w grubą kostkę, marchewkę i dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy w garnku oliwę, szklimy kilka minut cebulę. Dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy. Smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, często mieszając. Pomidory siekamy w kostkę i dodajemy razem z sosem i fasolą do dobrze podsmażonych warzyw, przykrywamy i dusimy 30 – 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania odkrywamy garnek, dodajemy czekoladę i doprawiamy do smaku. Chilli powinno mieć wyrazisty smak i gęstą konsystencję.


Placki tortilli podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron. Składamy je na pół, nakładamy do nich porcję chilli sin carne, dokładamy kleks z jogurtu i listki kolendry. Podajemy ciepłe z ćwiartką limonki.




24 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie