Szukaj
  • Szkoła na Widelcu | Magdalena Łapanowska

Boczniaki po grecku

4 porcje


Składniki:

  • 300 g boczniaków

  • 375 g (3 ½ średniej wielkości) marchewki

  • 120 g (2 szt.) korzenia pietruszki

  • 120 g (1/2 małej bulwy) selera korzeniowego

  • 110 g (1 średniej wielkości) cebuli

  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • ½ płatu nori (opcjonalnie)

  • 5 łyżek oliwy

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w kostkę. Większe grzyby rwiemy na mniejsze kawałki, ale mniejsze pozostawiamy w całości. Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na złoto boczniaki. W połowie smażenia lekko doprawiamy solą. Zarumienione z obu stron układamy na dnie naczynia, w którym będziemy podawać gotowe danie. Równomiernie na powierzchnię grzybów ścinamy nożyczkami cienkie paseczki z nori.


Na tą samą patelnię wlewamy resztę oliwy i rumienimy cebulę, po ok. 5 minutach dodajemy marchew, selera, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy wodą, aby przykryć warzywa. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy. Dusimy do miękkości na średnim ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Odkrywamy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Gotowe warzywa nakładamy na boczniaki. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin.




30 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie