top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraSzkoła na Widelcu | Patrycja Pietraszek

ABC Fleksitarianizmu

Zaktualizowano: 29 lis 2021


„Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”

L. L. Pauling





Czy fleksitarianizm to nowy trend, czy może sposób żywienia, którego wprowadzenie powinna rozważyć większość z nas?


Pojęcie to zostało użyte po raz pierwszy w latach 90. XX wieku przez Lindę Anthony, która uważała, że zdrowe odżywianie nie musi wiązać się z koniecznością przejścia na wegetarianizm. Termin ten pochodzi od angielskiego słowa „flexible", co oznacza elastyczny, giętki. Tak też postrzegani są fleksitarianie. Stosowana przez nich dieta nie opiera się na restrykcyjnych zasadach. Na codzień spożywają głównie warzywa i owoce, aczkolwiek dopuszczają okazjonalne spożywanie mięsa.


W 2009 rok, za sprawą akcji nawołującej do rezygnacji z posiłków mięsnych w każdy poniedziałek, zainicjowanej przez muzyka Paula McCartney’a oraz jego córki fleksitarianizm stał się bardziej rozpoznawalny. Do akcji „Meat Free Monday” przyłączyło się wiele znanych osób, m.in. aktorki Gwyneth Paltrow, Emma Thompson czy brytyjski szef kuchni, propagator zdrowego stylu życia Jamie Oliver. Mamy również polskie odzwierciedlenie tej akcji - Roślinne Poniedziałki, prowadzoną w ramach kampanii RoślinnieJemy. Wspólnie z nimi opracowaliśmy cały scenariusz dotyczący Roślinnych poniedziałków. Znajdziecie go na stronie Dobrze Jemy w zakładce Strefa nauczyciela.





W literaturze możemy spotkać różne interpretacje tej idei. Najczęściej stosowana definicja zakłada ograniczenie ilości posiłków mięsnych w ciągu tygodnia. Inna–przy stosowaniu na co dzień diety wegetariańskiej, dopuszcza sporadyczne spożywanie potraw mięsnych. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, których celem jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, bez konieczności całkowitego wykluczenia z diety produktów mięsnych.


Korzyści z wprowadzenia tego typu sposobu żywienia jest wiele, przede wszystkim zdrowotnych (cieszy się z tego nasz organizm!), a także etycznych czy ekologicznych. Badania naukowe sugerują, że nadmierna konsumpcja mięsa, szczególnie czerwonego oraz przetworzonych produktów mięsnych zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nowotworów.


W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała raport, z którego wynika, iż spożywanie ok. 50g przetworzonego mięsa dziennie (2-3 plasterki szynki) może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%.


Ograniczenie spożycia klasycznych schabowych, czy mielonych, jest również szansą, że na naszych talerzach pojawiają się nowe produkty. Z tego względu fleksitarianizm może być rozwiązaniem, które przyniesie nam możliwość odkrycia nowych smaków, a przy tym pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Jedzmy dobrze każdego dnia!



Bibliografia:

  • http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf

  • http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

  • https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-flexitarian-diet

  • Hicks T.M i wsp.: Global Provisioning of Red Meat for Flexitarian Diets. Frontiers in Nutrition, 2018.

18 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
Post: Blog2_Post

©2021 by Fundacja Szkoła na Widelcu. Stworzone przy pomocy Wix.com

bottom of page