Jak zorganizować warsztaty kulinarne?

Warto wiedzieć

Pobierz przygotowane przez naszą Fundację scenariusze.

warto_wiedziec_1_5_mini

Warsztaty

Uważamy, że warto nauczyć dzieci przyrządzać najprostsze posiłki i odkryjmy przed nimi ciekawy i zaskakujący świat kuchni. Jeśli tego nie zrobimy, wzrasta szansa iż będą sięgały po to co najłatwiejsze do przygotowania- gotowe produkty, wysokoprzetworzone przekąski i fast-foody.
Jesteśmy przekonani, że edukacja kulinarna to coś bardzo ważnego i potrzebnego polskim dzieciom. Praktyczne warsztaty gotowania, to szansa na przekazanie nie tylko wiedzy teoretycznej na temat tego co i w jakich ilościach jeść, ale również jak to jedzenie przygotować, aby było smaczne i wartościowe. To też szansa, aby pokazać jak ważna jest atmosfera towarzysząca posiłkowi, jak miły to może być czas- kiedy wyłączymy telewizor, komputer, odłożymy telefon- i usiądziemy z bliskimi do stołu.
Prowadzone przez nas zajęcia mają zawsze podobną formułę. Uśmiechem witamy uczestników i prosimy o dokładne umycie rąk. Część teoretyczna rozpoczyna się poprzez zapoznanie z produktami, z których będziemy gotować, ich wartością odżywczą, historią, pochodzeniem. Podczas części praktycznej przygotowujemy proste dania, dostosowane do wieku uczestników. Każde dziecko dostaje zadanie do wykonania adekwatne do posiadanych umiejętności i zapoznaje się z czynnościami, które robi reszta grupy. Dania są na tyle proste, aby dzieci mogły je powtórzyć w przyszłości. Kiedy wszystko jest gotowe, mówimy głośno: „SMA- CZNE- GO” i zaczynamy degustację. Większość dzieci chętnie je owoce, warzywa, kasze, pestki słonecznika i inne zdrowe produkty, które w innych okolicznościach nie są aż tak atrakcyjne- jak w sytuacji kiedy wszystko zrobiło się samodzielnie.
Praktyczne zajęcia warsztatowe to naprawdę świetny sposób na przekonanie dzieci do dobrego, wartościowego jedzenia. Zajęcia te sprawdzają się we wszystkich grupach wiekowych. To działa!
Wiemy, że na sposób żywienia dzieci największy wpływ mają rodzice i opiekunowie, w następnej kolejności nauczyciele oraz kucharze i kucharki ze szkolnej stołówki, dlatego programem edukacji chcielibyśmy objąć wszystkie te grupy.

POBIERZ

Scenariusze warsztatów kulinarnych

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij