4 porcje
Składniki
1 opakowanie mieszanki warzyw Hortex zupa kalafiorowa
2 średnie cebule
1,5 łyżki oliwy
3 łyżeczki przyprawy curry
600 ml bulionu warzywnego
1/4 szklanki mleka kokosowego
Szczypta płatków chilli
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka, i podsmażamy w garnku z głębokim dnem na odrobinie oliwy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy przyprawę curry i smażymy jeszcze pół minuty. Dodajemy mieszankę warzyw, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Dodajemy odrobinę płatków chilli, mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy zupę do blendera kielichowego i miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pestkami dyni lub słonecznika lub chipsami z jarmużu.