Zimowa herbata o zapachu świąt





Składniki:

  • 100 g dowolnej herbaty czarnej dobrej jakości (liściasta nie granulowana)
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki goździków
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czerwonego lub czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka jałowca

dodatki:

  • plasterki cytrusów
  • liofilizowane owoce
  • miód

 

Sposób przygotowania:

Laski cynamonu przed wyjęciem z opakowania za pomocą tłuczka lub wałka rozgniatamy uderzając w nie porządnie kilka razy. Następnie wszystkie przyprawy mieszamy z herbatą i zamykamy w szczelnym słoiczku.

Na 1 litr naparu dodajemy 1 łyżkę mieszanki i parzymy około 5 minut.

Po wyjęciu fusów, do gorącego naparu możemy dodać plasterki pomarańczy, imbiru, cytryny.

Dobrym dodatkiem będą też mrożone lub liofilizowane maliny.
Jeśli pijecie napar w temperaturze poniżej 40 st. Celsjusza możecie dodać również odrobinę miodu.

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij