4 porcje (8-10 gofrów)
Składniki
1 szklanka mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki pszennej typ 450
1/2 cukinii
1 jajo „0”
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g twardego sera dojrzewającego np. Parmezanu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na bok na kilka minut. Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i jajko a następnie za pomocą trzepaczki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, starty na tarce ser, sól. Mieszamy masę do połączenia się składników. Nagrzewamy gofrownicę. Gdy będzie już gorąca smarujemy ją odrobiną oliwy i wylewamy na nią porcję ciasta, pamiętając by nie było go za dużo, bo „wypłynie” gdy zamkniemy urządzenie. Smażymy gofry około 4-6 minut ( w zależności od mocy urządzenia) aż będą rumiane i chrupiące.
Podajemy na ciepło z jajkiem sadzonym i pomidorkami koktajlowymi, serkiem kozim, ulubionymi warzywami lub hummusem.