Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej





(8 – 10 porcji)
Składniki: 
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 170 g płatków migdałowych lub nerkowców
  • 70 g płynnego oleju kokosowego virgin
  • 300 g dobrej jakości mleka kokosowego 100%
  • 60 g polskiego miodu
  • 1 laska wanilii
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 10g agaru

 

puree porzeczkowe:

  • 140 g mrożonych porzeczek
  • 40 g daktyli
  • 120 ml (ok. 2/3 szklanki) wrzątkudo dekoracji:
  • 30 g płatków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

 

Kaszę jaglaną zalewamy wrzącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy świeżą porcją wrzącej wody w proporcji 2:1 i gotujemy do miękkości kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.
Mleko kokosowe razem z olejem kokosowym i agarem doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy 2 minuty.
Po ostudzeniu miksujemy kaszę w misie Cuisine Companion z zamontowanym ostrzem Ultra blade i na obrotach „10“ przez kilka minut, aż całkowicie się zmieli. Wanilię przecinamy wzdłóż na pół, wyskrobujemy ziarenka nożem i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do kaszy jaglanej. Na tej samej prędkości miksujemy kolejnych kilka minut. Połowę masy przekładamy do formy na paschę wyłożoną folią spożywczą i chowamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Daktyle zalewamy 120 ml wrzątku i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy je do rondelka z mrożonymi porzeczkami i gotujemy do pełnego rozpadu owoców, ściągamy z ognia i studzimy. Połowę porzeczek dodajemy do pozostałej masy jaglanej i miksujemy do uzyskania jednolitego różowego koloru na tych samych obrotach, co wcześniej. Dokładamy do stężałej jasnej warstwy paschy i wstawiamy do lodówki na minimum 7 godzin.
Paschę wyciągamy, odwracając formę do góry nogami na talerz. Płatki kokosowe prażymy na suchej patelni. Razem z pozostawionymi porzeczkami dekorujemy nimi paschę i podajemy do stołu.
newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij