16 porcji
Składniki:
Ciasto kruche:
1 margaryna roślinna 200 gram
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Marchewka a’la łosoś według przepisu Jadłonomii
4 średnie marchewki
2 łyżeczki wędzonej soli
2 łyżki oleju lub oliwy
2 płatki nori
1 łyżka gorącej wody
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczki kolendry (ziarna roztłuc w moździerzu)
Masa serowa:
2 tofu naturalne po 200 gram
1 tofu wędzone 200 gram
½ pęczku koperku
150 ml śmietany sojowej
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
Tofu zemleć lub rozkruszyć przy pomocy widelca, dodać resztę składników i wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Piec około 15 minut w temp 180 stopni aż się ciasto lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wylać masę, udekorować marchewką-łososiem. Całość piec 25 minut w 180 stopniach układając kratkę bliżej dolnej grzałki piekarnika. Przed podaniem udekorować świeżym koperkiem.
Wykonanie marchewki:
Z przepisu @jadlonomia
Marchewkę umyć i obrać, pokroić używając obieraczki do warzyw. Długie wstążki pokroić na połowę tak aby miały około 5-7 cm długości.
Marchewkę wrzucić do naczynia żaroodopornego polać olejem, posypać 1 łyżeczką soli wędzonej, dokładnie natrzeć każdy kawałek marchewki. Taką marchewkę wstawić do piekarnika. Marchewkę piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, w tym czasie dwukrotnie mieszając aby się nie przypaliła. Marchewka powinna być al dente.
Przygotować szklankę i wlać do niej łyżkę gorącej wody i rozpuścić w niej 1 łyżeczkę soli wędzonej. Do rozpuszczonej soli dodać sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i olej lniany. Płaty nori pokroić w kostkę około 4 na 4 cm i dodać do mieszanki. Całość wymieszać.
Upieczone ciepłe marchewki włożyć do pudełeczka, zalać mieszanką i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przed podaniem zdjąć z marchewki płatki nori.