Wegańska tarta wigilijna: łosoś, serek i koperek

Array ( [ID] => 3701 [id] => 3701 [title] => wegańska tarta wigilijna [filename] => wegańska-tarta-wigilijna-1.pdf [filesize] => 297509 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/wegańska-tarta-wigilijna-1.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/weganska-tarta/attachment/weganska-tarta-wigilijna-2/ [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => weganska-tarta-wigilijna-2 [status] => inherit [uploaded_to] => 3696 [date] => 2019-12-18 13:50:30 [modified] => 2019-12-18 13:50:30 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




16 porcji

 

Składniki:

Ciasto kruche:
1 margaryna roślinna 200 gram
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Marchewka a’la łosoś według przepisu Jadłonomii

4 średnie marchewki
2 łyżeczki wędzonej soli
2 łyżki oleju lub oliwy
2 płatki nori
1 łyżka gorącej wody
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczki kolendry (ziarna roztłuc w moździerzu)

 

Masa serowa:
2 tofu naturalne po 200 gram
1 tofu wędzone 200 gram
½ pęczku koperku
150 ml śmietany sojowej
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:

Tofu zemleć lub rozkruszyć przy pomocy widelca, dodać resztę składników i wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Piec około 15 minut w temp 180 stopni aż się ciasto lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wylać masę, udekorować marchewką-łososiem. Całość piec 25 minut w 180 stopniach układając kratkę bliżej dolnej grzałki piekarnika. Przed podaniem udekorować świeżym koperkiem.

 

Wykonanie marchewki:

Z przepisu @jadlonomia
Marchewkę umyć i obrać, pokroić używając obieraczki do warzyw. Długie wstążki pokroić na połowę tak aby miały około 5-7 cm długości.
Marchewkę wrzucić do naczynia żaroodopornego polać olejem, posypać 1 łyżeczką soli wędzonej, dokładnie natrzeć każdy kawałek marchewki. Taką marchewkę wstawić do piekarnika. Marchewkę piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, w tym czasie dwukrotnie mieszając aby się nie przypaliła. Marchewka powinna być al dente.
Przygotować szklankę i wlać do niej łyżkę gorącej wody i rozpuścić w niej 1 łyżeczkę soli wędzonej. Do rozpuszczonej soli dodać sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i olej lniany. Płaty nori pokroić w kostkę około 4 na 4 cm i dodać do mieszanki. Całość wymieszać.
Upieczone ciepłe marchewki włożyć do pudełeczka, zalać mieszanką i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przed podaniem zdjąć z marchewki płatki nori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij