Wegańska fasolka po bretońsku

Array ( [ID] => 4378 [id] => 4378 [title] => Wegańska fasolka po bretońsku [filename] => Wegańska-fasolka-po-bretońsku.pdf [filesize] => 380075 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Wegańska-fasolka-po-bretońsku.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/weganska-fasolka-po-bretonsku/attachment/weganska-fasolka-po-bretonsku-2/ [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => weganska-fasolka-po-bretonsku-2 [status] => inherit [uploaded_to] => 4374 [date] => 2020-06-15 12:33:14 [modified] => 2020-06-15 12:33:14 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(3-4 porcje)

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidory krojone z puszki
  • 1 szklanka suchej fasoli Jaś lub 2 puszki fasoli
  • 1 szklanka wody po gotowaniu fasoli (w zapasie)
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju rzepakowego do podsmażenia cebuli
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej moczymy fasolę w 3 szklankach wody. Fasola powinna się moczyć minimum 8 godzin. Namoczoną fasolę odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, co może zająć nawet 1,5 godziny. Pod koniec gotowania solimy 1 łyżeczką soli.

Po ugotowaniu odsączamy fasolę, ale zostawiamy 1 szklankę wody po gotowaniu.

Kroimy drobno cebulę, marchewkę i pietruszkę. Na patelni szklimy cebulę z majerankiem i papryką wędzoną, dodajemy resztę warzyw i smażymy przez kilka minut. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory lub przecier i gotujemy przez kolejne 15 minut. Na koniec dodajemy fasolę Jaś, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy 20 minut. Fasolka najlepiej smakuje na drugi dzień.

Możesz ją podać z ziemniakami lub chlebem i koniecznie posyp świeżymi ziołami, najlepszy będzie majeranek, ale dobrze sprawdzi się szczypiorek i natka pietruszki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij