Twarożek z pieczonym czosnkiem

Array ( [ID] => 4173 [id] => 4173 [title] => Twarożek z pieczonym czosnkiem [filename] => Twarożek-z-pieczonym-czosnkiem.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Twarożek-z-pieczonym-czosnkiem.pdf [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => twarozek-z-pieczonym-czosnkiem-2 [date] => 2020-03-20 09:56:46 [modified] => 2020-03-20 09:56:46 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(5 porcji)

 

Składniki:

  • 300 g sera ricotta
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 10 kromek chleba razowego

 

Sposób przygotowania

Główki czosnku pieczemy w  całości w 180 °C przez 20-30 min, aż będą miękkie. Po ostudzeniu, rozcinamy główkę w poprzek na pół i wyciskamy dokładnie czosnkową pastę. Łączymy ją z serem ricotta, jogurtem i oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Twarożek podajemy na razowym pieczywie, posypany świeżą bazylią, zawsze w towarzystwie warzyw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij