Razowa rustykalna tarta z wiśniami

Array ( [ID] => 3474 [id] => 3474 [title] => tarta z wiśniami [filename] => tarta-z-wiśniami.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/tarta-z-wiśniami.pdf [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => tarta-z-wisniami [date] => 2019-09-12 12:59:30 [modified] => 2019-09-12 12:59:30 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




10 porcji

 

Składniki

300 g mąki orkiszowej typ 700

125 g masła

1 jajo „0”

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu

400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

 

Mąkę i cukier przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól oraz 1 jajko. Zagniatamy składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra/dół, bez termoobiegu).  Wiśnie wrzucamy do miski, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Mieszamy dokładnie, tak by każdy owoc był obtoczony w mące, która wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 1,5-2 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Owoce przekładamy na środek ciasta w formie kopczyka, pozostawiają około 8 cm od brzegów. Następnie delikatnie zawijamy brzegi do środka pomagając sobie szpatułką, którą podważamy ciasto. Zawinięte brzegi lekko dociskamy do owoców. Smarujemy całość wodą lub białkiem jaja i oprószamy gruboziarnistym cukrem. Pieczemy 30-40 minut.

 

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij