Różowe kopytka

Array ( [ID] => 3866 [id] => 3866 [title] => Różowe kopytka [filename] => Różowe-kopytka.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Różowe-kopytka.pdf [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => rozowe-kopytka-2 [date] => 2020-01-21 10:05:40 [modified] => 2020-01-21 10:05:40 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(4-5 porcji)

 

Składniki:

• 400 g ziemniaków, obranych, ugotowanych i odparowanych

• 200 g buraczków puree (mrożone)

• 100 g mąki pszennej

• 50 g mąki razowej

• 25 g kaszy mannej

• 1 małe jajo

• 1/3 łyżki octu jabłkowego

• 1/2 łyżeczki soli do ciasta + odrobina soli do gotowania

do podania:

• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego

• 25 g płatków migdałów

 

Sposób przygotowania:

Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy. Buraczki podgrzewamy w rondlu, aby odparował nadmiar wody, dodajemy ocet i również studzimy. Miksujemy blenderem buraczki z jajkiem na jednolitą masę. Na stolnicę wysypujemy równomiernie oba rodzaje mąk oraz kaszę manną i sól, przekładamy ziemniaki i wyrabiamy dość sprawnie na jednolitą masę. Robimy wgłębienie, dodajemy mieszaninę buraczano- jajeczną i wyrabiamy do uzyskania różowego ciasta. Nie wyrabiajmy zbyt długo, by go nie przeciągnąć! Formujemy z ciasta wałeczek i wykrawamy skośne kawałki. Doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i zmniejszamy ogień do średniego. Do delikatnie gotującej się wody wrzucamy partiami kluski i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Dłuższe gotowanie może spowodować utratę ich barwy. Gotowe kopytka mogą być daniem podawanym z jogurtem i płatkami migdałowymi lub dodatkiem do mięsnego obiadu.

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij