Składniki:
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 cebula
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy, suchej
- 4-5 szklanek wody (1,2-1,5l)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i chwilę podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa z kurkumą, ostrą papryką i liściami laurowymi. I smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Dodajemy czerwoną soczewicę, wszystko mieszamy i zalewamy wodą, na początku 3 szklankami.
Gotujemy około 20 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania dodajemy więcej wody, jeśli wyparuje jej znaczna część (my łącznie dodajemy zazwyczaj 5 szklanek).
Wyjmujemy liście laurowe i zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ziemniakiem, prażonym słonecznikiem albo pokruszonym serem feta.