Pęczotto

Array ( [ID] => 3917 [id] => 3917 [title] => pęczotto [filename] => pęczotto-1.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/pęczotto-1.pdf [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => peczotto-3 [date] => 2020-01-31 09:56:29 [modified] => 2020-01-31 09:56:29 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(4-6 porcji)

 

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 200g suchej kaszy pęczak
  • 1 opakowanie mrożonki zupa grzybowa Hortex
  • 2-3 pieczarki
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki sera dojrzewającego np. grana padano
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • kilka łodyżek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
  • 200-250ml bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżeczce masła, gdy cebulka zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy jeszcze minutę. Do garnka wsypujemy szklankę przepłukanej pod bieżącą wodą kaszy pęczak. Smażymy 2 minuty. Dolewamy połowę bulionu i dodajemy zawartość opakowania mrożonki zupa grzybowa Hortex. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy sukcesywnie resztę bulionu do uzyskania konsystencji risotto, gotujemy do czasu, gdy kasza będzie „al dente”. Pod koniec gotowania dodajemy świeży tymianek, natkę pietruszki, starty na tarce ser grana padano oraz 2 łyżki zimnego masła. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy udekorowane podsmażonymi na łyżeczce masła grubymi plastrami pieczarek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij