(3-4 porcje)
Składniki:
• 4 kromki chleba pełnoziarnistego/ razowego
• 180 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki (1 szklanka odsączona)
• 1/2 cebuli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• szczypta soli, pieprzu
• szczypta suszonego majeranku
• natka pietruszki
• szczypiorek
• kiszone ogórki
• kiełki
• kolorowa papryka lub inne ulubione warzywa
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na łyżce oliwy na złoty kolor na patelni. Fasolę wcześniej, moczymy i gotujemy lub używamy ugotowanej z puszki. Do blendera wrzucamy fasolę, cebulę, sól, pieprz. Wszystko miksujemy. W razie konieczności dodajemy odrobinę zimnej wody, dla uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo, ozdabiamy ulubionymi warzywami, ziołami i kiełkami. My polecamy podawać z kiszonym ogórkiem.