(14-16 porcji)
Składniki:
- 200 g masła orzechowego 100% (arachidowego, z nerkowców lub innego)
- 4 łyżeczki polskiego miodu
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 400 g płatków owsianych górskich
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g płatków kokosowych
- 55 g suszonych niesiarkowanych moreli, pokrojonych w paski
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii kroimy na pół, wyskrobujemy ziarenka. Sypkie przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski (oprócz moreli) i dodajemy do nich przyprawy i ziarenka wanilii. Wlewamy do miski miód, dodajemy masło orzechowe i sok jabłkowy. Wysypujemy wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25 – 30 minut. Od czasu do czasu mieszając podczas pieczenia. Granolę studzimy i dodajemy do niej wtedy pokrojone morele.
Do miseczki nakładamy porcję jogurtu, dokładamy garść granoli, sezonowe lub ulubione owoce świeże, suszone bądź liofilizowane — i mamy super śniadanie. Resztę przygotowanej granoli przechowujemy w słoiku lub szczelnym pojemniku.