Orkiszowa tarta z warzywami

Array ( [ID] => 3441 [id] => 3441 [title] => Orkiszowa tarta z warzywami [filename] => Orkiszowa-tarta-z-warzywami.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Orkiszowa-tarta-z-warzywami.pdf [alt] => [author] => 7 [description] => [caption] => [name] => orkiszowa-tarta-z-warzywami [date] => 2019-09-06 11:58:31 [modified] => 2019-09-06 11:58:31 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




Składniki:

 

Ciasto:
125g mąki orkiszowej typ 700
125g mąki orkiszowej typ 1850
150g masła
1 jajo „0”
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 opakowanie Mieszanka warzyw na patelnię z przyprawą włoską
1 łyżka oliwy
4 jaja „0”
120g sera feta
120g jogurtu greckiego
125g sera mozarella
Świeży tymianek i bazylia

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto
Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól oraz 1 jajko. Zagniatamy składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekładamy je ostrożnie do foremki na tartę wysmarowanej odrobiną masła. Nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra/dół, bez termoobiegu). Schłodzone ciasto w foremce wyjmujemy z lodówki i wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchą fasolę aby je obciążyć. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i obciążenie z tarty i ponownie pieczemy kolejne 13 minut. Na tak upieczony spód wykładamy farsz.

Farsz
Mieszankę warzyw podsmażamy na patelni wraz z dołączonymi ziołami do momentu kiedy warzywa będą miękkie i zarumienione. W między czasie do miski wybijamy 4 jaja, dodajemy jogurt, pokrojony w drobną kostkę ser feta oraz mozarellę. Za pomocą trzepaczki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Obrywamy listki z 4 łodyżek tymianku oraz 10 liści bazylii, które drobno kroimy i dodajemy do masy jajeczno-serowej wraz z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz ostrożnie wylewamy na upieczony spód tarty.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i wstawiamy tartę do piekarnika na 30 minut, aż farsz się zestali i zarumieni.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij