(ok.4 porcje)
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- 1 szklanka suchej kaszy bulgur (2 szklanki po ugotowaniu)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli do kapusty
- Oliwa do smażenia cebuli oraz kotlecików
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej i 1 łyżka mąki do obtoczenia kotlecików
Składniki do przygotowania sosu:
- 2 szklanki soku pomidorowego lub 2 szklanki passaty doprawionej 1 łyżeczką soli
- 1 mała cebula
- Oliwa
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Kapustę trzemy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy, posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie wyciskamy kapustę z nadmiaru wody. Następnie siekamy drobno cebulę i czosnek i szklimy na oliwie. Do dużej miski wrzucamy kaszę, dodajemy jajka, zeszkloną cebulę z czosnkiem, odciśniętą kapustę, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i mące i smażymy na złoto z każdej strony na dużym ogniu. Później zmniejszamy ogień i podsmażamy ponownie z obu stron około 5 z każdej pilnując, żeby się nie przypaliły.
Następnie drobno siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy sok lub passatę z solą, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i dekorujemy nią danie.