„Leniwe” gołąbki z sosem pomidorowym

Array ( [ID] => 5654 [id] => 5654 [title] => Leniwe gołąbki [filename] => Leniwe-golabki.pdf [filesize] => 188884 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Leniwe-golabki.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/leniwe-golabki-z-sosem-pomidorowym/attachment/leniwe-golabki/ [alt] => [author] => 9 [description] => [caption] => [name] => leniwe-golabki [status] => inherit [uploaded_to] => 5637 [date] => 2021-01-18 12:46:48 [modified] => 2021-01-18 12:46:48 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(ok.4 porcje)

Składniki:
  • ½ główki białej kapusty
  • 1 szklanka suchej kaszy bulgur (2 szklanki po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka soli do kapusty
  • Oliwa do smażenia cebuli oraz kotlecików
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej i 1 łyżka mąki do obtoczenia kotlecików

Składniki do przygotowania sosu:

  • 2 szklanki soku pomidorowego lub 2 szklanki passaty doprawionej 1 łyżeczką soli
  • 1 mała cebula
  • Oliwa
  • Natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

 

Kapustę trzemy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy, posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie wyciskamy kapustę z nadmiaru wody. Następnie siekamy drobno cebulę i czosnek i szklimy na oliwie. Do dużej miski wrzucamy kaszę, dodajemy jajka, zeszkloną cebulę z czosnkiem, odciśniętą kapustę, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i mące i smażymy na złoto z każdej strony na dużym ogniu. Później zmniejszamy ogień i podsmażamy ponownie z obu stron około 5 z każdej pilnując, żeby się nie przypaliły.

Następnie drobno siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy sok lub passatę z solą, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i dekorujemy nią danie.

 

 

 

 

 

POBIERZ

Newsletter Szkoła na Widelcu

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij