Krem dyniowo- pomidorowy z cieciorką

Array ( [ID] => 5187 [id] => 5187 [title] => Krem dyniowo- pomidorowy z cieciorką [filename] => Krem-dyniowo-pomidorowy-z-cieciorka.pdf [filesize] => 175567 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Krem-dyniowo-pomidorowy-z-cieciorka.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/krem-dyniowo-pomidorowy-z-cieciorka/attachment/krem-dyniowo-pomidorowy-z-cieciorka/ [alt] => [author] => 9 [description] => [caption] => [name] => krem-dyniowo-pomidorowy-z-cieciorka [status] => inherit [uploaded_to] => 5184 [date] => 2020-11-12 17:16:55 [modified] => 2020-11-12 17:16:55 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(ok.5 porcji)

 

Składniki:

  • 2 szklanki ciasno ubitej pieczonej dyni (piżmowej lub hokkaido)
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 szklanki bulionu neutralnego w smaku
  • 1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) odsączonej cieciorki
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki roztłuczonych ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta nitek chilli lub ½ łyżeczki płatków (wszystko zależy od tego jak pikantną zupę lubisz)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cynamonu
  • oliwa

 

 

Sposób przygotowania:

Dynię blendujemy na gładko z bulionem, przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Pora i czosnek kroimy drobno i szklimy na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy (poza solą i cynamonem) aby się podgrzały. Do bulionu z dynią dodajemy podsmażonego pora z przyprawami oraz passatę, sól i cynamon. Gotujemy około 10 minut, po czym dodajemy cieciorkę. Po zagotowaniu zupa jest gotowa do podania.

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij