Jesienna owsianka

Array ( [ID] => 3744 [id] => 3744 [title] => jesienna owsianka [filename] => jesienna-owsianka.pdf [filesize] => 297888 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/jesienna-owsianka.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/jesienna-owsianka/attachment/jesienna-owsianka-2/ [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => jesienna-owsianka-2 [status] => inherit [uploaded_to] => 3718 [date] => 2020-01-03 10:24:45 [modified] => 2020-01-03 10:24:45 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(3-4 porcje)

 

Składniki:
• 110 g płatków owsianych (suchych) (1 szklanka)
• 3 szklanki wody
• 50 g suszonych owoców (rodzynek/śliwek/moreli)
• 2-3 suszone daktyle
• 30 g orzechów laskowych lub włoskich (5-6 sztuk)
• 10 g pestek słonecznika (1 łyżka)
• 1 gruszka lub inny owoc: kiwi, pomarańcza, mandarynka
• 1 jabłko
• 200 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
• ½ łyżeczki cynamonu
• szczypta kardamonu
• Mięta i melisa

 

Sposób przygotowania:
Myjemy owoce. Odmierzamy wodę i wlewamy do dużego garnka. Do garnka wrzucamy płatki owsiane i zaczynamy je gotować. Do garnka dodajemy też całe lub pokrojone daktyle. Resztę suszonych owoców kroimy na małe cząstki. Siekamy orzechy bądź rozgniatamy w moździerzu na proszek. Obieramy jabłko i ścieramy je na tarce. Starte jabłko dodajemy do gotujących się płatków owsianych. Gruszki kroimy w małą kostkę. Po 3-4 minutach do garnka dodajemy przyprawy. Listkujemy zioła- miętę i melisę. Gotową owsiankę nakładamy do miseczki, posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i rozdrobnionymi orzechami oraz posiekanymi suszonymi owocami i pokrojoną gruszką. Gotową owsiankę podajemy z dwoma łyżkami jogurtu i ozdabiamy listkami świeżych ziół.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij