Gryczane mini naleśniczki z konfiturą śliwkową

Array ( [ID] => 3509 [id] => 3509 [title] => mini gryczane nalesniki [filename] => mini-gryczane-nalesniki.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/mini-gryczane-nalesniki.pdf [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => mini-gryczane-nalesniki [date] => 2019-10-01 08:48:33 [modified] => 2019-10-01 08:48:33 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




8-10 porcji (około 60 mini naleśniczków)

Składniki:

Naleśniczki:
4g suchych drożdży
125g mąki pszennej typ 450
125g mąki gryczanej
4 g soli
1/2 łyżeczki cynamonu
300 ml mleka krowiego lub roślinnego
1 jajo „0”
1 łyżka miodu

Konfitura:
500 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Mini naleśniki
Mąkę, cynamon i suche drożdże przesiewamy przez sitko do miski. Mleko podgrzewamy do temperatury 60 stopni Celsjusza. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mleko, jaja, miód. Mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, pamiętając aby miska była wystarczająco duża- ciasto urośnie dwu-trzy krotnie. Smażymy na patelni małe naleśniczki (po 1 łyżeczce do herbaty/porcja lub w gofrownicy z wkładami do przygotowywania mini naleśników. Ciasto możemy przelać do butelki lub dyspensera, co ułatwi nam jego porcjowanie. Smażymy około 3 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno z konfiturą śliwkową.

Konfitura
Do garnka z grubym dnem wrzucamy wypestkowane śliwki, dodajemy wodę. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut aż owoce się rozpadną, od czasu do czasu mieszając aby konfitura się nie przypaliła.

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij