Składniki:
- mała kapusta- najlepiej włoska, sprawdzi się też klasyczna lub czerwona
- 4 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Składniki do przygotowania sosu:
- 4 łyżki pasty tahini
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól do smaku (można także dodać mielony kumin lub ostrą paprykę)
- Świeże zioła- kolendra, pietruszka, szczypiorek- do wyboru
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki, a te znów na pół. Z jednej główki uzyskujemy 8 kawałków. każdy kawałek dokładnie smarujemy z obu stron oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Kapustę grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej minimum 4-5 minut z każdej strony pilnując aby się nie przypaliła.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami na sos.
Gorącą kapustę przekładamy na talerze, dodajemy sos i świeże zioła.