Gniazdka z cukinii z jajkiem podane z ziołowym sosem jogurtowym i rzeżuchą





(6 porcji)

 

Składniki:

 

  • 1 cukinia
  • 6 jajek
  • 150 g Jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Pół pęczka koperku
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek

Do podania: sól, pieprz, rzeżucha, pieczywo

 

Sposób przygotowania:

 

Z cukinii za pomocą spiralizera lub strugaczki do warzyw przygotowujemy wstążki. Każde zagłębienie w foremce smarujemy odrobiną oliwy. Wgłębienia w formie do muffinek wykładamy wstążkami z cukinii tak, by przykryły dno i boki i stworzyły gniazdko. Oprószamy solą i pieprzem. Każde jajko osobno wybijamy do miseczki i ostrożnie przelewamy je w gniazdko z cukinii. Wykładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 15 minut tak, by białko jaj było ścięte a żółtko płynne.
W między czasie przygotowujemy sos- drobno siekamy pietruszkę i koperek, dodajemy do niej jogurt, oraz wyciskamy jeden ząbek czosnku. Mieszamy do połączenia składników.
Wyjmujemy gniazdka z piekarnika i przekładamy na talerz. Przy wyjmowaniu ich z foremej możemy pomóc sobie nożem.
Podajemy z sosem jogurtowym oraz rzeżuchą i pieczywem na poranne, wielkanocne śniadanie.

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij