Fasociella

Fasola jako deser? To dość zadziwiające, ale uwierz nam to jest petarda!

Array ( [ID] => 5714 [id] => 5714 [title] => fasociella [filename] => fasociella.pdf [filesize] => 250544 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/fasociella.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/fasociella/attachment/fasociella-2/ [alt] => [author] => 9 [description] => [caption] => [name] => fasociella-2 [status] => inherit [uploaded_to] => 5710 [date] => 2021-02-05 09:15:31 [modified] => 2021-02-05 09:15:31 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(ok.4 porcje)

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
  • 200 g truskawek (lub innych owoców)

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Fasolę opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż fasolę do miski, dodaj jogurt, płatki owsiane i miód- całość zblenduj na gładką masę. Do zblendowanej masy dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, jeśli chcesz dodać deserowi charakteru. Do masy dodaj 1 łyżkę startej czekolady i delikatnie wymieszaj, aby czekolada się nie rozpuściła w masie. Deser przełóż do przezroczystych szklanek lub innych naczyń zostawiając w nich trochę miejsca. Następnie umieść go w lodówce na minimum 30 minut. Deser przed podaniem udekoruj obficie truskawkami i posyp łyżką czekolady.

Porada:
– Do tego deseru doskonale sprawdzą się inne owoce sezonowe. Jesienią możesz dodać do niego śliwki, uprzednio lekko podduszone z dodatkiem cynamonu, a zimą jabłka lub gruszki.

 

 

 

 

Przepis pochodzi z naszego e-booka StrączkuJemy. Zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami ze strączkami w roli głównej 🙂

 

POBIERZ

Newsletter Szkoła na Widelcu

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij