Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- ½ dyni piżmowej
- 2 jogurty greckie po 400 ml
- 4 żółtka
- 100 g twardego sera typu parmezan
- 1 mały por
- 2 łyżki suszonego rozmarynu (lub świeżego posiekanego)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na wpół miękko. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na plasterki. Dynię obieramy ze skórki i również kroimy na cienkie plasterki. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pora kroimy drobno i szklimy na łyżce oliwy, następnie studzimy.
Jogurty mieszamy z żółtkami, połową startego sera, podsmażonym porem, rozmarynem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem- masa powinna być dość słona. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, układamy w niej naprzemiennie warstwy ziemniaków i dyni, każdą smarując masą jogurtową. Ostatnią warstwę smarujemy masą i całość posypujemy resztą startego sera. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 180 stopniach przez 50 minut. Z zapiekanki zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 10 minut, aż ser się przyrumieni.