Dyniowa lasagne bez makaronu

Array ( [ID] => 5158 [id] => 5158 [title] => Dyniowa lasagne bez makaronu [filename] => Dyniowa-lasagne-bez-makaronu-1.pdf [filesize] => 270456 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Dyniowa-lasagne-bez-makaronu-1.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/dyniowa-lasagne-bez-makaronu/attachment/dyniowa-lasagne-bez-makaronu-2/ [alt] => [author] => 9 [description] => [caption] => [name] => dyniowa-lasagne-bez-makaronu-2 [status] => inherit [uploaded_to] => 5132 [date] => 2020-11-02 19:46:38 [modified] => 2020-11-02 19:46:38 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




Składniki:

 

  • 8 średnich ziemniaków
  •  ½ dyni piżmowej
  • 2 jogurty greckie po 400 ml
  • 4 żółtka
  • 100 g twardego sera typu parmezan
  • 1 mały por
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu (lub świeżego posiekanego)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na wpół miękko. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na plasterki. Dynię obieramy ze skórki i również kroimy na cienkie plasterki. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pora kroimy drobno i szklimy na łyżce oliwy, następnie studzimy.
Jogurty mieszamy z żółtkami, połową startego sera, podsmażonym porem, rozmarynem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem- masa powinna być dość słona. Formę do zapiekania smarujemy oliwą, układamy w niej naprzemiennie warstwy ziemniaków i dyni, każdą smarując masą jogurtową. Ostatnią warstwę smarujemy masą i całość posypujemy resztą startego sera. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 180 stopniach przez 50 minut. Z zapiekanki zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 10 minut, aż ser się przyrumieni.

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij