Dressingi do sałatek





Dressing to wisienka na torcie dla sałatki. Warzywa kochają być lekko skropione smacznym dodatkiem. My polecamy uniwersalną recepturę opartą na idealnych proporcjach smaków: kwaśnego, słodkiego i słonego.Skorzystajcie z tej bazy i stwórzcie swój ulubiony dressing!

 

Uniwersalny dressing do sałaty:
Baza:

  • 25% kwasu (soku z cytryny, limonki, octu z białego wina, octu balsamicznego czy octu jabłkowego)
  • 40% tłuszczu (najlepiej oliwy z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia. Ale dobrze nadawał się będzie też neutralny w smaku olej rzepakowy)
  • 30% miodu (najlepiej takiego delikatnego w smaku: lipowego, wielokwatowego czy nawłociowego). Możecie użyć również syropu klonowego
  • 5% dodatków smakowych (np. musztarda dijon, drobno posiekana szalotka, natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, tymianek, kolendra, szczypiorek, starty na drobno czosnek)

 

Sposób przygotowania:

Na początku połącz ze sobą za pomocą trzepaczki musztartę, sok z cytryny, miód i szczyptę soli. Następnie cienkim strumieniem wlewaj oliwę, cały czas ubijając. Dopraw dressing dodatkami smakowymi.

 

Porady:
-Dressing to emulsja, dlatego najbezpieczniej jest wlewać oliwę powoli, cienkim strumieniem w innym przypadku sos może się zważyć.
-Dressing nadaje się nie tylko do liści sałaty-to świetny dodatek do grillowanych letnich warzyw, upieczonych ziemniaków czy mięs.

 

 

Dressing pikantny

  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 15 g papryczek chipotle lub pasty chilli
  • 30 g musztardy francuskiej
  • 25 g syropu klonowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10g czosnku startego na drobnej tarce
  • szczypta suszonego oregano
  • sól

Papryczkę drobno siekamy lub miksujemy na pastę. Przy pomocy trzepaczki łączymy z musztardą francuską, oliwą, sokiem z cytryny i syropem klonowym. Doprawiamy czosnkiem i solą.

 

 

Dressing malinowy

  • 60 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 25 g octu balsamicznego
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 25 g miodu
  • 5 ml soku z cytryny
  • 100 g świeżych lub mrożonych malin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Maliny miksujemy na mus, przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Łączymy przy pomocy trzepaczki z musztardą, miodem, oliwą i sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Dressing ananasowy

  • 90 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 22 g musztardy Dijon
  • 15 g miodu
  • 8 ml soku z cytryny
  • 60 ml świeżego soku z ananasa
  • sól i świeżo zmielony pieprz

W słoiczku lub w misce łączymy sok z cytryny i ananasa, miód, ocet, musztardę. Dodajemy oliwę. Energicznie mieszamy do uzyskania emulsji.

 

Dressing grecki

  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 45 g miodu
  • 45 ml soku z cytryny
  • 15 g czosnku startego na drobnych oczkach tarki
  • szczypta suszonego oregano
  • sól, pieprz

W słoiczku lub w misce łączymy wszystkie składniki i energicznie mieszamy do uzyskania emulsji.

 

Dressing azjatycki

  • 50 g oleju rzepakowego
  • 12 g oleju sezamowego
  • 20 g miodu
  • 12 ml octu ryżowego
  • 12 ml soku z cytryny
  • 15 ml sosu sojowego
  • 10 g czosnku
  • 10g korzenia imbiru

Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. W słoiku lub misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij