Domowa kapusta kiszona

Array ( [ID] => 5416 [id] => 5416 [title] => Domowa kiszona kapusta [filename] => Domowa-kiszona-kapusta.pdf [filesize] => 115917 [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Domowa-kiszona-kapusta.pdf [link] => https://www.szkolanawidelcu.pl/recipe/domowa-kapusta-kiszona/attachment/domowa-kiszona-kapusta/ [alt] => [author] => 7 [description] => [caption] => [name] => domowa-kiszona-kapusta [status] => inherit [uploaded_to] => 5414 [date] => 2020-12-04 10:02:56 [modified] => 2020-12-04 10:02:56 [menu_order] => 0 [mime_type] => application/pdf [type] => application [subtype] => pdf [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




Ogólna zasada przygotowywania kiszonej kapusty:  około 2% soli w całej masie kapuścianej

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty – dobrej jakości, nie gnijącej bądź uszkodzonej
  • 51 g soli kamiennej

dodatki:

  • starta marchewka
  • kminek
  • posiekana biała cebula

 

 

Sposób przygotowania:

Kapustę siekamy na w cienkie wiórki, staramy się, by były możliwie jak najcieńsze. Pociętą kapustę łączymy z solą, mieszając dokładnie, ściskając i boksując kapustę, aby wypuściła jak najwięcej swojego soku. Dodajemy ewentualne dodatki smakowe.

Zmaltretowaną kapustę przekładamy do wyparzonego słoja, zalewamy sokiem, dociskamy talerzykiem. Pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej przez ok. 5 – 7 dni. Po tym czasie kapusta powinna nabrać charakterystycznych walorów: zapachu i smaku kiszonki.

Dobrze jest ją wówczas odgazować – najłatwiej poprzez przebicie w kilku miejscach nożem, aby uwolnić bąbelki fermentacyjnych gazów, uwięzione na samym dole. W drugim tygodniu fermentacji dobrze jest przenieść kapustę do pomieszczenia o temp. ok. 10 stopni.

Po 10 – 14 dniach otrzymamy gotową kiszonkę, w białym kolorze, o świeżym charakterystycznym zapachu i bez obcych posmaków.

 

Wspólne przygotowywanie kapusty kiszonej to świetny pomysł na warsztaty kulinarne późną jesienią lub zimą!

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij