Cytrynowe spaghetti z cukinią i groszkiem

Array ( [ID] => 3452 [id] => 3452 [title] => cytrynowe spaghetti [filename] => cytrynowe-spaghetti.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/cytrynowe-spaghetti.pdf [alt] => [author] => 7 [description] => [caption] => [name] => cytrynowe-spaghetti [date] => 2019-09-06 12:13:39 [modified] => 2019-09-06 12:13:39 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




4 porcje

Składniki
150g suchego makaronu spaghetti lub linguine
1 nieduża zielona cukinia
1 nieduża żółta cukinia
Pół pęczka świeżej mięty
30 g twardego sera dojrzewającego np. Parmezanu
1 cytryna
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy wodę na makaron. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu Cukinię kroimy na cieniutkie paski. Można zrobić to przy pomocy strugaczki do warzyw lub spiralizera. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy cukinię, skórkę otartą z cytryny oraz posiekaną miętę. Smażymy około 3-5 minut od czasu do czasu mieszając tak by cukinia zmiękła a mięta i cytryna oddały aromat. Do podsmażonej cukinii dodajemy ugotowany makaron, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz groszek. Możemy dodać również odrobinę wody z gotowania makaronu. Dusimy około 2-3 minut, aż groszek zmięknie. Dodajemy połowę startego na tarce sera, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło dekorując listkiem mięty, pozostałym serem oraz odrobiną oliwy.

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij