Budyń jaglany

Array ( [ID] => 3974 [id] => 3974 [title] => budyń jaglany [filename] => budyń-jaglany-2.pdf [url] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/budyń-jaglany-2.pdf [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => budyn-jaglany-4 [date] => 2020-03-05 12:20:10 [modified] => 2020-03-05 12:20:10 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => https://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(4-5 porcji)

 

Składniki:

• 120 g suchej kaszy jaglanej

• szklanka wody

• 1,5 szklanki mleka 2% (można zastąpić mlekiem roślinnym)

• duża szczypta mieszanki przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, cynamonu (może być mieszanka quatre épices lub przyprawa do piernika bez dodatku mąki i cukru)

• 3 łyżeczki miodu

• 10 truskawek (lub innych owoców)

• 2 garści czerwonej porzeczki ( lub innych owoców)

• 4-5 łyżek płatków migdałów

• 1 kostka gorzkiej czekolady (powyżej 80% kakao)

 

Sposób przygotowania:

Suchą kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w bardzo ciepłej wodzie – robimy to kilkakrotnie, aż woda będzie czysta. Wkładamy kaszę do garnka, wlewamy wodę i mleko, wsypujemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu – jakieś 15-20 minut (w razie konieczności dodajemy wodę). Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy z miodem (najlepiej w blenderze kielichowym) na gładką masę (w razie konieczności dolewamy mleko). Budyń podajemy z pokrojonymi na kawałki sezonowymi owocami, płatkami migdałów i startą czekoladą.

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij