Z tej okazji 4 marca edukatorzy kulinarni Fundacji Szkoła na Widelcu zawitali do Szkoły Podstawowej nr 289 im. Henryka Sienkiewicza w Warszawie. Placówka ta wygrała lekcję pokazową za wyjątkową, długofalową inicjatywę wspólnych śniadań!
W teoretycznej części warsztatów dzieci dowiedziały się czym są roślinne poniedziałki, kim jest wegetarianin i weganin, miały możliwość poznać różne rośliny strączkowe- których nasiona stanowią roślinne źródło białka- niezwykle ważne w roślinnej diecie, a także odkryć, dlaczego podstawą dobrej diety powinny być warzywa i owoce.
Podczas części praktycznej warsztatów uczniowie, którzy wzięli udział w zajęciach, przygotowywali pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych pyszną pastę z fasoli oraz talerz obfitości z mnóstwem różnych warzyw.
Bardzo dziękujemy szkole za gościnę, gratulujemy pomysłu organizowania wspólnych śniadań (przepiękna inicjatywa) i życzymy wielu kulinarnych sukcesów podczas lekcji ze scenariuszami Programu Dobrze Jemy.
A gdybyście i wy chcieli przygotować ze swoimi uczniami warsztaty kulinarne, na których wspólnie skomponujecie pastę z fasoli to poniżej znajdziecie na nią przepis.
Pasta z fasoli (10 porcji):
Składniki
– 100 g suchej Fasoli JAŚ lub 400g fasoli z puszki
– 1 duża cebula
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 30 ml mleka roślinnego (opcjonalnie)
– 2-3 suszone śliwki (opcjonalnie)
– Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę suchą zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na minimum 8 godzin. Następnie płuczemy ją pod bieżącą wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości. Ewentualnie wykorzystujemy fasolę z puszki. W między czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy na patelni z olejem do osiągnięcia złotego koloru. Fasolę wrzucamy do blendera. Dodajemy zeszkloną cebulkę, śliwki oraz mleko. Miksujemy do otrzymania kremowej konsystencji. Podajemy na kanapkach z dodatkiem warzyw lub ziół.