Właściwe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i życia człowieka. Już od pierwszych dni życia dziecka należy dbać o to, by jego dieta była zróżnicowana, bogata w witaminy i składniki mineralne. Odpowiednie żywienie może zapewnić nie tylko prawidłowy rozwój i stan odżywienia, ale również wpływa na stan zdrowia w przyszłości.
Jednym z trudniejszych zadań, z którymi muszą zmierzyć się rodzice, jest moment rozszerzania diety, głównie w obrębie wprowadzania warzyw.
Rodzicu, najważniejsze to byś wytrwale dążył do celu. Kluczowe w tym procesie jest to by zapoznawać dzieci z nowymi produktami angażując różne zmysły (nie tylko smaku).
1) Zachęcaj pozytywnie!
2) Pozwól odmawiać́ i próbuj dalej!
3) Czytaj, oglądaj, rozmawiaj!
Badania naukowe wskazują, iż już samo czytanie „warzywnych” książeczek może mieć znaczenie w całym tym przedsięwzięciu jakim jest zaprzyjaźnianie dziecka z nowymi produktami.
I tu z pomocą mogą przyjść „warzywne” książeczki opracowane przez zespół EIT FOOD w ramach projektu SEE&EAT- „Patrz i Jedz”.
Właśnie po to, by „odczarować” ten nielubiany świat warzyw opracowano 27 książeczek, każda o innym warzywie, które dostępne są do pobrania na stronie www.seeandeat.org
Cel projektu:
Pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka, dzięki wspólnemu czytaniu e-booków i oglądaniu obrazków w aplikacji mobilnej.
Odbiorcy:
Projekt jest adresowany do rodziców dzieci w wieku 18–48 miesięcy.
Materiały do realizacji projektu:
Do udziału w projekcie wymagany jest dostęp do smartphona/tabletu z systemem operacyjnym Android lub iPada, na którym zostanie zainstalowana bezpłatna aplikacja „Nasza historia”.
Spodziewane rezultaty:
- wzrost gotowości do próbowania nieznanych bądź nielubianych dotąd warzyw przez dzieci,
- uwrażliwienie rodziców, by podejmowali próby przedstawienia warzyw w sposób atrakcyjny tak, by już od małego kształtować w dziecku chęć do ich spożywania,
- długoterminowe wyniki projektu, dzięki zwiększeniu ilości i różnorodności spożycia warzyw, zakładają spadek wskaźników otyłości i chorób dietozależnych w społeczeństwie,
- potencjalne korzyści pośrednie obejmują zmniejszenie kosztów opieki zdrowotnej, zgodnie z zasadą „lepiej zapobiegać niż leczyć”, a także ograniczenie szkodliwego wpływu na środowisko dzięki mniejszej konsumpcji przetworzonej żywności.
Książeczki opracowane na potrzeby projektu SEE&EAT to narzędzia, dzięki którym dziecko może poznać świat warzyw, w przystępny dla niego sposób. Poznaje nie tylko kolory i kształty, ale również to w jaki sposób i kiedy rosną dane warzywa.
Program SEE&EAT to działanie, które polecamy, bo może pomóc zaprzyjaźnić się dzieciom z warzywami. Wzrost gotowości do próbowania nieznanych bądź nielubianych dotąd warzyw przez dzieci czy też uwrażliwienie rodziców, by podejmowali próby przedstawienia warzyw w sposób atrakcyjny tak, by już od małego kształtować dobrą relację dziecka z jedzeniem mogą zostać osiągnięte.
Szczegółowe dane dotyczące projektu:
Partnerzy: University of Reading, University of Turin, EUFIC, Colruyt, Uniwersytet Warszawski, University of Helsinki
Fundusze: Horyzont 2020 The EIT Food
Czas trwania projektu: 2019-2020
Osoba do kontaktu: Katarzyna Wojtkowska katarzyna.wojtkowska@psych.uw.edu.pl
Więcej informacji znajduje się na stronie Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego psych.uw.edu.pl/o-nas/projekty-eit-food/see-eat/.
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami i realizacji programu!