Projekt edukacyjny EIT FOOD SCHOOL NETWORK „UWAŻNE JEDZENIE”

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych to trudny proces, jednak niezbędny do tego, by w przyszłości móc cieszyć się zdrowiem. Edukacja w tym zakresie, zarówno dzieci jak i ich rodziców ma kluczowe znaczenie.

Aktualnie, badania wskazują, iż nie jest najlepiej. Polskie dzieci są obecnie w czołówce najszybciej tyjących w Europie (22,3%), a jak wiemy to w przyszłości może skutkować rozwojem wielu innych chorób.

Z tego względu należy podejmować działania, które zahamują ten trend. Dobrym kierunkiem ku temu jest, m.in. wdrażanie programów edukacyjnych.

Zachęcamy, by wprowadzać do przedszkolnych czy szkolnych zajęć treści dotyczące kształtowania właściwych nawyków żywieniowych.

 

Ciekawą propozycją jest projekt „Uważne jedzenie”.

Jest to pierwszy polski program z dziedziny psychodietetyki dotyczący uważności w kontekście jedzenia.

Istnieje szereg przesłanek potwierdzających korzyści płynące z nauki uważnego jedzenia. Wśród nich warto wspomnieć o pożytku dla zdrowia fizycznego i psychicznego czy wartości z określenia optymalnej ilości spożywanego pokarmu.

Dzieci uczą się rozróżniać sygnały płynące z ciała (odczucia głodu i sytości) oraz zwiększają swoją wrażliwość na wrażenia związane z jedzeniem. Sprzyja to bardziej zrównoważonemu odżywianiu się oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dodatkowo, program wspiera podejmowanie działań ograniczających marnowanie produktów spożywczych.

 

Cel projektu:

Nauka refleksyjnego podejścia do przygotowywania oraz spożywania posiłków. 

 

 

Odbiorcy:

Program został opracowany dla uczniów na trzech poziomach edukacyjnych: przedszkola, klas 4-6 szkół podstawowych oraz klas 1-4 szkół ponadpodstawowych.

 

Materiały do realizacji projektu:

Podstawę realizacji programu ,,Uważne Jedzenie” stanowią scenariusze lekcji, podręcznik, plakaty, film animowany ilustrujący uważne jedzenie oraz prezentacje multimedialne.

 

 

 

Program uzyskał patronat Ministerstwa Edukacji Narodowej.

 

Więcej informacji oraz materiały do pobrania znajdują się na stronie Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego Uważne Jedzenie- materiały do pobrania 

 

 

Szczegółowe dane dotyczące projektu:

Partnerzy: AZTI, Grupo AN, Queens University Belfast, University of Helsinki, University of Reading, Uniwersytet Warszawski

Fundusze: Horyzont 2020 The EIT Food

Czas trwania projektu: 2019-2020

 

 

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami i realizacji programu!

 

 

 

Partnerzy projektu:



newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij