Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych to trudny proces, jednak niezbędny do tego, by w przyszłości móc cieszyć się zdrowiem. Edukacja w tym zakresie, zarówno dzieci jak i ich rodziców ma kluczowe znaczenie.
Aktualnie, badania wskazują, iż nie jest najlepiej. Polskie dzieci są obecnie w czołówce najszybciej tyjących w Europie (22,3%), a jak wiemy to w przyszłości może skutkować rozwojem wielu innych chorób.
Z tego względu należy podejmować działania, które zahamują ten trend. Dobrym kierunkiem ku temu jest, m.in. wdrażanie programów edukacyjnych.
Zachęcamy, by wprowadzać do przedszkolnych czy szkolnych zajęć treści dotyczące kształtowania właściwych nawyków żywieniowych.
Ciekawą propozycją jest projekt „Uważne jedzenie”.
Jest to pierwszy polski program z dziedziny psychodietetyki dotyczący uważności w kontekście jedzenia.
Istnieje szereg przesłanek potwierdzających korzyści płynące z nauki uważnego jedzenia. Wśród nich warto wspomnieć o pożytku dla zdrowia fizycznego i psychicznego czy wartości z określenia optymalnej ilości spożywanego pokarmu.
Dzieci uczą się rozróżniać sygnały płynące z ciała (odczucia głodu i sytości) oraz zwiększają swoją wrażliwość na wrażenia związane z jedzeniem. Sprzyja to bardziej zrównoważonemu odżywianiu się oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dodatkowo, program wspiera podejmowanie działań ograniczających marnowanie produktów spożywczych.
Cel projektu:
Nauka refleksyjnego podejścia do przygotowywania oraz spożywania posiłków.
Odbiorcy:
Program został opracowany dla uczniów na trzech poziomach edukacyjnych: przedszkola, klas 4-6 szkół podstawowych oraz klas 1-4 szkół ponadpodstawowych.
Materiały do realizacji projektu:
Podstawę realizacji programu ,,Uważne Jedzenie” stanowią scenariusze lekcji, podręcznik, plakaty, film animowany ilustrujący uważne jedzenie oraz prezentacje multimedialne.
Program uzyskał patronat Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Więcej informacji oraz materiały do pobrania znajdują się na stronie Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego Uważne Jedzenie- materiały do pobrania
Szczegółowe dane dotyczące projektu:
Partnerzy: AZTI, Grupo AN, Queen’s University Belfast, University of Helsinki, University of Reading, Uniwersytet Warszawski
Fundusze: Horyzont 2020 The EIT Food
Czas trwania projektu: 2019-2020
Kontakt: projekt.fsn@psych.uw.edu.pl
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami i realizacji programu!