Edukacja żywieniowa może być działaniem, które realnie wpłynie na zmianę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Potwierdzają to liczne badania naukowe. Z tego względu warto wdrażać programy edukacji żywieniowej na każdym etapie edukacji, nie tylko wśród najmłodszych- przedszkolaków czy uczniów klas 1-3, ale także wśród starszych dzieci.
Dobrą propozycją dla „straszaków” może być projekt „Jak ja jem”.
Projekt ten z powodzeniem może zostać wykorzystany jako uzupełnienie treści podstawy programowej w szkole podstawowej w zakresie edukacji zdrowotnej/żywieniowej realizowanej w ramach przyrody czy też biologii. Może być także świetną propozycją zajęć dodatkowych, realizowanych np. w szkolnej stołówce czy świetlicy (poza pierwszą lekcją, która wymaga dostępu do pracowni informatycznej).
Cel projektu:
Poprawa sposobu odżywiania się oraz hedonistycznego postrzegania posiłków/ produktów wśród uczniów szkół podstawowych. Wdrażając ten program uczniowie zapoznają się z podstawami żywienia, poznają różne grupy produktów oraz ich właściwości.
Odbiorcy:
Program skierowany jest do uczniów klas III-V szkoły podstawowej.
Czas zajęć:
Projekt ten przeznaczony jest do realizacji 4-tygodniowej edukacji żywieniowej.
Materiały do realizacji projektu:
,,Jak ja jem” składa się z:
- serii materiałów (filmów i plakatów) z poradami żywieniowymi oraz informacjami na temat produktów z różnych grup żywności
- aplikacji internetowej zaprojektowanej do testowania nawyków żywieniowych dzieci oraz ich preferencji żywieniowych przed i po realizacji programu.
- podręcznika wspomagającego nauczycieli podczas przeprowadzenia programu
Projekt „Jak Ja Jem” to bardzo ciekawa propozycja zajęć dotyczących edukacji żywieniowej. Z pewnością będzie to pomocne narzędzie w pracy nauczyciela.
Projekt uzyskał patronat Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Więcej informacji znajduje się na stronie Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego http://psych.uw.edu.pl/o-nas/projekty-eit-food/the-eit-food-school-network/programy-edukacji-zywieniowej
Szczegółowe dane dotyczące projektu:
Partnerzy: AZTI, Grupo AN, Queen’s University Belfast, University of Helsinki, University of Reading, Uniwersytet Warszawski
Fundusze: Horyzont 2020 The EIT Food
Czas trwania projektu: 2019-2020
Osoba do kontaktu: Alicja Gniewek projekt.fsn@psych.uw.edu.pl
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami i realizacji programu!