Projekt edukacyjny EIT FOOD SCHOOL NETWORK „Jak ja jem”

 

 

Edukacja żywieniowa może być działaniem, które realnie wpłynie na zmianę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Potwierdzają to liczne badania naukowe. Z tego względu warto wdrażać programy edukacji żywieniowej na każdym etapie edukacji, nie tylko wśród najmłodszych- przedszkolaków czy uczniów klas 1-3, ale także wśród starszych dzieci.

 

Dobrą propozycją dla „straszaków” może być projekt „Jak ja jem”.

 

 

Projekt ten z powodzeniem może zostać wykorzystany jako uzupełnienie treści podstawy programowej w szkole podstawowej w zakresie edukacji zdrowotnej/żywieniowej realizowanej w ramach przyrody czy też biologii. Może być także świetną propozycją zajęć dodatkowych, realizowanych np. w szkolnej stołówce czy świetlicy (poza pierwszą lekcją, która wymaga dostępu do pracowni informatycznej).

 

 

 

Cel projektu:

 

Poprawa sposobu odżywiania się oraz hedonistycznego postrzegania posiłków/ produktów wśród uczniów szkół podstawowych. Wdrażając ten program uczniowie zapoznają się z podstawami żywienia, poznają różne grupy produktów oraz ich właściwości.

 

 

Odbiorcy:

 

Program skierowany jest do uczniów klas III-V szkoły podstawowej.

 

 

Czas zajęć:

 

Projekt ten przeznaczony jest do realizacji 4-tygodniowej edukacji żywieniowej.

 

 

Materiały do realizacji projektu:

 

,,Jak ja jem” składa się z:

 

  • serii materiałów (filmów i plakatów) z poradami żywieniowymi oraz informacjami na temat produktów z różnych grup żywności
  • aplikacji internetowej zaprojektowanej do testowania nawyków żywieniowych dzieci oraz ich preferencji żywieniowych przed i po realizacji programu.
  • podręcznika wspomagającego nauczycieli podczas przeprowadzenia programu

 

 

 

 

Projekt „Jak Ja Jem” to bardzo ciekawa propozycja zajęć dotyczących edukacji żywieniowej. Z pewnością będzie to pomocne narzędzie w pracy nauczyciela.

 

 

 

Projekt uzyskał patronat Ministerstwa Edukacji Narodowej.

 

Więcej informacji znajduje się na stronie Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego http://psych.uw.edu.pl/o-nas/projekty-eit-food/the-eit-food-school-network/programy-edukacji-zywieniowej

 

 

 

Szczegółowe dane dotyczące projektu:

Partnerzy: AZTI, Grupo AN, Queens University Belfast, University of Helsinki, University of Reading, Uniwersytet Warszawski

Fundusze: Horyzont 2020 The EIT Food

Czas trwania projektu: 2019-2020

Osoba do kontaktu: Alicja Gniewek projekt.fsn@psych.uw.edu.pl

 

 

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami i realizacji programu!

 

 

 

Partnerzy projektu:



newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij