Data projektu: 18-24 maja 2019
Celem projektu było: Wzmocnienie prozdrowotnych postaw u dzieci i rodziców, związanych z niemarnowaniem żywności oraz wspólnym gotowaniem posiłków z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców.
Realizacja projektu:
Podczas kulinarnego wydarzenia Food Design – Sztuka gotowania ostatnie piętro Centrum Handlowego Galeria Mokotów zamieniło się w trzy strefy edukacyjne.
W ciągu 7 dni w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Fundację Szkoła na Widelcu udział wzięło ponad 200 uczniów szkół z całej Warszawy i okolic oraz ponad 160 rodziców z dziećmi.
W strefie Zero Waste uczyliśmy się poprzez teorię i praktykę. Razem z uczestnikami rozmawialiśmy o kondycji naszej planety, wspólnie zastanawialiśmy się jak dbać o środowisko i ograniczać produkcję odpadów i plastiku.
Po krótkim wstępie kolejne atrakcje czekały na uczestników w drugiej strefie.
W Strefie Food Design dzieci razem z drużyną Bazgrołaków przygotowywały swoje własne woreczki wielorazowego użytku na żywność. W Strefie dodatkowo czekała na dorosłych artystyczna instalacja pełna zdjęć z książki Grzegorza Łapanowskiego „Wzór na smak”, gdzie klienci Galerii Mokotów mogli zapisać się również w niedzielę na warsztaty z fotografii kulinarnej, które poprowadziła Asia Matyjek.
Po kreatywnej zabawie przyszedł czas na gotowanie.
W strefie Good Food razem z edukatorami kulinarnymi gotowaliśmy dania z wyjątkowego menu warsztatowego, które każdego dnia opierało się na innym produkcie przygotowywanym na różne sposoby.
- W sobotę pod okiem Ekocentryczki pokazaliśmy, że kasza jaglana idealnie pasuje zarówno do czekoladowego kremu jak i nuggetsów.
- W niedzielę Ania i Ola z HELPY przygotowały z uczestnikami czarodziejskie szaszłyki oraz koktajl, który dzięki magicznym proszkom z warzyw i owoców zmieniał kolor!
W poniedziałek Mama na roślinach przyciągnęła zapachem fasolowych gofrów i pieczonymi szparagami wszystkich klientów Galerii Mokotów do naszej strefy, a my podczas zajęć szkolnych zrobiliśmy wiosenną sałatkę ze szparagami pokazując uczniom, że do szkoły można zabierać nie tylko kanapki. - Wtorek przebiegł nam pod znakiem ciecierzycy. Były kotleciki z cieciorki ze smażonymi warzywami oraz pistacjowe trufle spod rąk Magdy Gembackiej, a nasi edukatorzy z małymi uczniami stworzyli kolorowe i wiosenne bowle pełne warzyw, strączków i sosów!
- Środą zawładnął młody burak w postaci kokosowego curry, które uczestnicy ugotowali razem z Michałem Toczyłowskim , a podczas warsztatów dla szkół przyrządziliśmy różowy chłodnik z młodych buraczków i botwiny z jajkiem przepiórczym.
- W czwartek również spotkaliśmy się z Michałem, który pokazał jak wdzięcznym owocem jest rabarbar i przez cały dzień kusiliśmy klientów Galerii Mokotów zapachem orkiszowych gofrów i placuszków z rabarbarową konfiturą!
- W piątek odwiedziła nas Sylwia Majcher i wspólnie zrobiliśmy fasolowe kotleciki z pomidorowym sosem i królewski kokosowy deser, który krył w sobie białą fasolę!
Nad całym wydarzeniem czuwał Grzegorz Łapanowski, który podczas sobotniego pokazu wraz z dietetyczką Iwoną Kibil omówił innowacyjne techniki gotowania i rozmawiał o najnowszych trendach i nurtach w dziedzinie żywienia i kulinariów. Nie obyło się bez degustacji dań, które wyszły spod ręki Grzegorza i jego pomocników.
5 dni prawdziwej kulinarnej zabawy pokazało, że Polacy kochają jeść dobrze i pięknie, a my przekonaliśmy ponad 350 uczestników, zarówno tych małych i jak i dużych, że warzywa i owoce mogą być prawdziwą ucztą pełną kolorów, aromatów i smaków!
Dziękujemy uczestnikom, prowadzącym i organizatorom i mamy nadzieję do zobaczenia!