Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Zimowa sałatka z kaszą

4 porcje


Składniki:

  • 100g suchej kaszy pęczak, bulgur lub jęczmiennej

Opcja 1:

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 15 suszonych pomidorów w oleju

  • 20 oliwek czarnych lub zielonych bez pestek

  • sól, pieprz

Opcja 2:

  • dwa pieczone buraczki

  • garść rucoli

  • 5 łyżek oliwy

  • dwie łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka miodu

  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon

  • 100 g sera feta

  • opcjonalnie dwie łyżki pestek słonecznika lub kilka orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.


W opcji 1 selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy, oliwki kroimy w ćwiartki lub plasterki, a suszone pomidory odcedzamy z oleju i siekamy. Do miski wrzucamy ugotowaną, ostudzoną kaszę i pokrojone składniki, a następnie wlewamy 5 łyżek oliwy z pomidorów do środka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy.


W opcji 2 obieramy buraczki, kroimy w kostkę, podobnie ser. Oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i odrobinę pieprzu umieszczamy w słoiku, dokładnie go zakręcamy i energicznie potrząsamy do uzyskania emulsji. Dodajemy rucolę, buraczka, ser do ostudzonej kaszy i doprawiamy sosem vinegret.

Możemy posypać pestkami słonecznika lub orzechami włoskimi.







31 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie