Szukaj
  • Szkoła na Widelcu | Agnieszka Zawadzka

Tłuszcze w diecie

Podobno potrzebujemy tłuszczu. Choć inny mówią, że tłuszcz to zło.

Czy wiesz, że w 100 g frytek (pół małej porcji) znajduje się ok. 2 łyżek (17g) tłuszczu?

Ale czy to na pewno jest dobre źródło tłuszczu?



Jeżeli zadajesz sobie pytanie, o co chodzi z tymi tłuszczami to poniżej znajdziesz podsumowanie, którym chcemy Ci pomóc zrozumieć temat.





Dlaczego warto dostarczać tłuszcze z dietą?


Tłuszcze pokarmowe spełniają wiele ważnych funkcji, m.in. zabezpieczają przed utratą ciepła, gdyż stanowią warstwę termoizolacyjną w tkance podskórnej, pomagają we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w nich, czyli A, D, E, K. Niestety, tłuszcze stanowią również najbardziej kaloryczne paliwo dla naszego organizmu, 1g dostarcza 9 kcal, dla porównania białka oraz węglowodany dostarczają 4 kcal.


Zapamiętaj jednak - dzieci potrzebują tłuszczu- nawet więcej niż dorośli. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi zaleceniami żywieniowymi tłuszcze w diecie dziecka powinny stanowić 35-40% energii całkowitej, z tego względu bardzo ważne jest by włączyć do diety naszych maluszków ich odpowiednie źródła.


Do 6 miesiąca dziecko powinno być karmione mlekiem matki, natomiast po 6 miesiącu w ramach rozszerzania diety dziecka warto wprowadzić dobre źródła tłuszczu.

o Tłuszcze: 1-2 porcje dziennie

1 porcja tłuszczu to np. 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek czy 1 łyżeczka masła.


Jakie tłuszcze warto włączyć do diety dziecka, a jakich raczej unikać?


Warto znać podział tłuszczy, aby wiedzieć który rodzaj należy omijać szerokim łukiem, tak więc dzielimy je na:

  • nienasycone- te polecamy, więc dajemy im dużego plusa (głównie pochodzenia roślinnego)

  • nasycone - które niestety są mniej fajne, im dajemy minusa (pochodzenia zwierzęcego)

Tłuszcze nasycone nie powinny się pojawiać w nadmiernych ilościach zarówno w diecie dziecka jak i w diecie osoby dorosłej.

Ponadto, pamiętaj iż poza tłuszczami widocznymi, które spożywamy (np. oliwa z oliwek) często nieświadomie spożywamy również produkty spożywcze, w których ukryły się tłuszcze niewidoczne „gołym okiem” (np. frytki, chipsy, ciastka, parówki). A wiesz jaki jest pierwszy krok do nadwagi? Właśnie spożywanie nadmiaru tłuszczów i jednoczesny brak ruchu, ojjj chyba nie chcemy tego u naszych dzieci.



Wiesz już, dlaczego ważne jest wybranie odpowiedniego źródła tłuszczów, zatem teraz pora na to, aby dowiedzieć się, gdzie można je znaleźć.


Produkty stanowiące źródło „dobrego tłuszczu”


Pyszne zielone awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, delikatne w smaku ryby, owoce morza czy chrupiące orzechy bądź nasiona.


W przypadku najmłodszych podawanie tłuszczy powinno się odbywać zgodnie z zasadami rozszerzania diety. To teraz już kiedy wiesz jakie produkty warto włączyć do diety twojego dziecka, możesz brać siatkę i śmiało iść na zakupy.


Margaryna czy masło?


Często słyszymy tego typu pytania od rodziców. Co w takim razie wybrać?

Opinii na ten temat jest mnóstwo. Naszym zdaniem dzieci do 3. roku życia powinny spożywać masło. Pierwsze 36 miesięcy odgrywa kluczową rolę. Jest to okres intensywnego rozwoju dziecka. Z tego względu bardzo ważne jest by dostarczać z dietą odpowiednie składniki, dlatego powinniśmy decydować się jednak na masło. Zawarty w nim cholesterol odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego.


Ważna wskazówka- kupując masło zwracaj uwagę na ilość tłuszczu mlecznego w danym produkcie. Masło powinno zawierać go min.82%, w innym przypadku mamy do czynienia z wyrobami masłopodobnymi- często łudząco przypominają masło, a masłem nie są. Osełka śniadaniowa czy mix maślany to nie masło! Pamiętaj o tym!


Praktyczne wskazówki


1. Na co dzień staraj się używać produkty, które zawierają jedno- bądź wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli np. orzechy, nasiona czy oleje roślinne tłoczone na zimno.

2. Wprowadź do codziennego menu nasiona, orzechy- to również źródło „dobrego” tłuszczu. Oczywiście dla tych najmniejszych powinny być podawane w postaci zmielonej. Dla starszych każda forma jest dozwolona, a nawet wskazana :) Możesz je dorzucić do zup, sałatek, past kanapkowych, tak naprawdę do czego tylko chcesz.

3. Szerokim łukiem omijaj „złe tłuszcze”- chodzi głównie o tłuszcze trans, a także nasycone kwasy tłuszczowe. Ich głównym źródłem w diecie jest żywność typu fast-food oraz instant, duża część słonych i słodkich przekąsek, tłuste mięsa i wędliny, panierki, zasmażki, margaryna czy smalec.



Psst, zdradzić Ci sekret ? szukając w składzie danego produktu tłuszczów typu trans, zwróć uwagę na występowanie: tłuszczów częściowo uwodornionych czy częściowo utwardzonych, ponieważ one są źródłem tłuszczów typu trans !


Pamiętaj, najważniejsze by dieta Twoich pociech była odpowiednio zbilansowana, a także urozmaicona. Istotne jest by dostarczyć wszelkich niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju dziecka, a to dotyczy również kwestii tłuszczu w diecie.



Ilustracja: <a href='https://pl.freepik.com/zdjecia/jedzenie'>Jedzenie zdjęcie utworzone przez jcomp - pl.freepik.com</a>

11 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie