top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraSzkoła na Widelcu | Magdalena Łapanowska

Pierogi z dynią

Zaktualizowano: 17 gru 2021

10 porcji po 7 szt.


Składniki


farsz:

  • ok. 1 kg dyni piżmowej

  • 2 ząbki czosnku

  • 270 g twarogu

  • 50 g sera grana padano

  • 270 g cebuli

  • 1/2 jaja

  • 5 łyżek oliwy

  • ok. łyżeczka soli

  • ok. łyżeczka pieprzu


ciasto na ok. 75 pierogów:

  • 450 g mąki

  • 22 g oleju

  • 330 g ciepłej wody zagotowanej, lekko przestudzonej

  • 1/3 łyżeczki soli


dodatki:

  • 200 g masła

  • kilka listków szałwii


Sposób przygotowania:


Dynię przekrojoną na pół umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut do pełnej miękkości i zarumienienia. Po ostudzeniu wyciągamy łyżką gniazda nasienne, a następnie wyciągamy cały miąższ.


Cebulę drobno siekamy i smażymy na pozostałej oliwie na złoto, ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ją do dyni razem z twarogiem, startym serem grana padano, doprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz schładzamy minimum 5 godzin w lodówce.


W misce zarabiamy ciasto na pierogi, wlewając stopniowo ciepłą wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Gdy ciasto będzie miało dość zwartą strukturę, wyrabiamy na gładko na stolnicy. Odkładamy pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie cienko wałkujemy, wycinamy krążki i nadziewamy obficie farszem dyniowym. Zalepiamy pierogi najładniej, jak potrafimy, odkładamy na blaszkę wysypaną warstwą mąki.


Doprowadzamy do wrzenia garnek osolonej wody z kilkoma kroplami oleju. Wrzucamy pierogi, mieszamy energicznie, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok. 1 minutę od momentu, aż pierogi wypłyną.


W rondelku roztapiamy masło. Dorzucamy listki szałwii i na średnim ogniu smażymy, mieszając zawartością od czasu do czasu, przechylając zawartość rondelka na boki, aż masło nabierze złocistego koloru i będzie intensywnie pachniało szałwią i orzechami. Tak przygotowanym masłem polewamy ciepłe pierogi i podajemy na stół.






63 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
Post: Blog2_Post
bottom of page