Pierniczki
- Szkoła na Widelcu
- 28 lis 2021
- 1 minut(y) czytania
Najlepszy przepis na mikołajkowe warsztaty lub domowe przygotowania do świąt. Dekorujcie naturalnie! Ziarenka, ekspandowane zboża czy bakalie to dużo lepszy pomysł niż cukrowe posypki ze sklepu!
(około 10 sztuk)
Składniki:
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
25 g mąki pszennej białej
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 1⁄4 szklanki lekko ciepłego mleka
1 łyżka masła, roztopionego
50 g miodu
1 duże jajko
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, w kolejności wyżej zapisanej umieszczamy w misce i miksujemy. Gotowe ciasto zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie rozsypujemy mąkę na desce, wałkujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-35 minut.
Najprostszy lukier do pierniczków
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżeczki wody lub soku z cytryny
kolor różowy- sok z buraka
kolor żółty- kurkuma
Sposób przygotowania: Do cukru pudru dodajemy partiami płyn do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Polecamy dekorować pierniczki naturalnymi posypkami- sezamem, pestkami dyni i słonecznika, wiórkami kokosowymi, ekspandowanymi ziarnami zbóż, bakaliami i orzechami.

Yorumlar