Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Pierniczki


Najlepszy przepis na mikołajkowe warsztaty lub domowe przygotowania do świąt. Dekorujcie naturalnie! Ziarenka, ekspandowane zboża czy bakalie to dużo lepszy pomysł niż cukrowe posypki ze sklepu!



(około 10 sztuk)


Składniki:

  • 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 60 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka kakao

  • 25 g mąki pszennej białej

  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • ok. 1⁄4 szklanki lekko ciepłego mleka

  • 1 łyżka masła, roztopionego

  • 50 g miodu

  • 1 duże jajko


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki, w kolejności wyżej zapisanej umieszczamy w misce i miksujemy. Gotowe ciasto zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie rozsypujemy mąkę na desce, wałkujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-35 minut.


Najprostszy lukier do pierniczków


Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2-3 łyżeczki wody lub soku z cytryny

  • kolor różowy- sok z buraka

  • kolor żółty- kurkuma


Sposób przygotowania: Do cukru pudru dodajemy partiami płyn do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.



Polecamy dekorować pierniczki naturalnymi posypkami- sezamem, pestkami dyni i słonecznika, wiórkami kokosowymi, ekspandowanymi ziarnami zbóż, bakaliami i orzechami.








151 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie