Szukaj
  • Szkoła na Widelcu | Magdalena Łapanowska

Pieczony w całości kalafior z pesto z rukoli i fistaszków


6 porcji


Składniki:

  • 1 kalafior

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła

  • sól i świeżo mielony pieprz


pesto:

  • 20 g (mała garść) natki

  • 40 g (1 pęczek) rukoli

  • 20 g (garść) fistaszków

  • 12 łyżek oliwy

  • 1 mały ząbek czosnku

  • (20 g) mały kawałek parmezanu

  • sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku


  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego do podania


Sposób przygotowania:


Kalafiora oczyszczamy z liści, odcinamy głąb. Układamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i okładamy kawałeczkami masła. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut, podkręcając pod koniec pieczenia temp. do 230 stopni.


W moździerzu ucieramy fistaszki. Dodajemy posiekany w plasterki czosnek, rozdrobnione nożyczkami liście rukoli i natki pietruszki oraz oliwę. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Upieczonego kalafiora kroimy na porcje. Podajemy z jogurtem naturalnym, polanego fistaszkowo-rukolowym pesto.




12 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie