6 porcji
Składniki:
1 kalafior
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól i świeżo mielony pieprz
pesto:
20 g (mała garść) natki
40 g (1 pęczek) rukoli
20 g (garść) fistaszków
12 łyżek oliwy
1 mały ząbek czosnku
(20 g) mały kawałek parmezanu
sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 kubeczek jogurtu naturalnego do podania
Sposób przygotowania:
Kalafiora oczyszczamy z liści, odcinamy głąb. Układamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i okładamy kawałeczkami masła. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut, podkręcając pod koniec pieczenia temp. do 230 stopni.
W moździerzu ucieramy fistaszki. Dodajemy posiekany w plasterki czosnek, rozdrobnione nożyczkami liście rukoli i natki pietruszki oraz oliwę. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Upieczonego kalafiora kroimy na porcje. Podajemy z jogurtem naturalnym, polanego fistaszkowo-rukolowym pesto.
![](https://static.wixstatic.com/media/29a416_6b4ab6e20ee94cd9a96a4bd68bcd559b~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_215,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/29a416_6b4ab6e20ee94cd9a96a4bd68bcd559b~mv2.jpg)