4 porcje
Składniki:
1 opakowanie mrożonego brokuła lub 1 szt. świeżego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, pokrojone w cieniutkie plasterki
1 łyżeczka soli morskiej lub płatków soli
1/2 łyżeczki płatków chilli
ósemki cytryny do podania
Sposób przygotowania:
Mrożony brokuł blanszujemy przez 5-10 s w gorącej wodzie, przecedzamy przez sitko, przelewamy zimną wodą a następnie ręcznikiem papierowym odciskamy z nadmiaru wody. Wrzucamy do miski, mieszamy z oliwą, czosnkiem, chilli, przyprawami.
Wykładamy na blachę do pieczenia. pieczemy od 10 do 20 minut 180 st. Celsjusza.
![](https://static.wixstatic.com/media/29a416_0d6943a300a64b7bafe9767bb52d0540~mv2.jpeg/v1/fill/w_147,h_220,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/29a416_0d6943a300a64b7bafe9767bb52d0540~mv2.jpeg)