Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Pasta kanapkowa z fasoli

Prosta pasta kanapkowa, która smakuje dzieciom. Podajemy ją jako dip do talerza warzyw lub na razowym pieczywie, koniecznie posypaną pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym.


10 porcji


Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli lub fasola z jednej puszki odsączona z zalewy

  • 1 nieduża cebula

  • 1 listek laurowy

  • 1 ziarenko ziela angielskiego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • szczypta soli, pieprzu

  • szczypta suszonego majeranku

  • opcjonalnie: wędzone śliwki, wędzona papryka w proszku, sos sojowy


Sposób przygotowania:


Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na oliwie na złoty kolor. Bądź cierpliwy!

Do smażenia cebulki możemy dodać ziele angielskie i liść laurowy, które dodadzą pięknego aromatu. Fasolę wcześniej moczymy i gotujemy lub używamy ugotowanej z puszki, którą najlepiej odsączyć na sitku lub przepłukać pod bieżącą wodą by pozbyć się nadmiaru zalewy. Do kubka blendera wrzucamy fasolę, uprażoną cebulę (wcześniej odławiamy listek i ziele angielskie, których nie dodajemy do miksowania), sól, pieprz. Wszystko miksujemy. W razie konieczności dodajemy odrobinę zimnej wody, dla uzyskania kremowej konsystencji.


Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki do miksowania pasty możesz dodać jedną pokrojoną suszoną śliwkę, odrobinę wędzonej papryki w proszku lub sosu sojowego.


Przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo, ozdabiamy ulubionymi warzywami, ziołami i kiełkami. Możemy też podać jako dip do słupków warzyw.

My polecamy podawać z kiszonym ogórkiem lub kiełkami.


Możesz przygotować pastę w różnych kolorach używając do jej przygotowania czerwonej lub czarnej fasoli. W ten sposób daj dziecku szansę na wybranie tego, na co ma ochotę.







3 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie