Prosta pasta kanapkowa, która smakuje dzieciom. Podajemy ją jako dip do talerza warzyw lub na razowym pieczywie, koniecznie posypaną pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym.
10 porcji
Składniki:
szklanka ugotowanej fasoli lub fasola z jednej puszki odsączona z zalewy
1 nieduża cebula
1 listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu
szczypta suszonego majeranku
opcjonalnie: wędzone śliwki, wędzona papryka w proszku, sos sojowy
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na oliwie na złoty kolor. Bądź cierpliwy!
Do smażenia cebulki możemy dodać ziele angielskie i liść laurowy, które dodadzą pięknego aromatu. Fasolę wcześniej moczymy i gotujemy lub używamy ugotowanej z puszki, którą najlepiej odsączyć na sitku lub przepłukać pod bieżącą wodą by pozbyć się nadmiaru zalewy. Do kubka blendera wrzucamy fasolę, uprażoną cebulę (wcześniej odławiamy listek i ziele angielskie, których nie dodajemy do miksowania), sól, pieprz. Wszystko miksujemy. W razie konieczności dodajemy odrobinę zimnej wody, dla uzyskania kremowej konsystencji.
Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki do miksowania pasty możesz dodać jedną pokrojoną suszoną śliwkę, odrobinę wędzonej papryki w proszku lub sosu sojowego.
Przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo, ozdabiamy ulubionymi warzywami, ziołami i kiełkami. Możemy też podać jako dip do słupków warzyw.
My polecamy podawać z kiszonym ogórkiem lub kiełkami.
Możesz przygotować pastę w różnych kolorach używając do jej przygotowania czerwonej lub czarnej fasoli. W ten sposób daj dziecku szansę na wybranie tego, na co ma ochotę.
Opmerkingen