Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Owsianka orzechowo-bananowa

2 porcje


Składniki:

  • 60g płatków owsianych górskich

  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 100g jogurtu naturalnego

  • 120g banana (1 sztuka)

  • 10g płatków migdałów lub kokosa

  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Zalewamy płatki owsiane gorącym mlekiem krowim lub roślinnym i odstawiamy na 15 minut (lub przygotowujemy bazę wieczorem i odstawiamy na całą noc). Na suchej patelni prażymy płatki migdałów lub kokosa. Kiedy płatki się namoczą wszystko jeszcze raz podgrzewamy, dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pół banana dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca lub blendujemy, a drugą połówkę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji. Rozdrobnioną część banana łączymy z gorącą owsianką.


Owsiankę nakładamy do miseczki, na wierzch kładziemy jogurt i plasterki banana. Wszystko posypujemy sprażonymi migdałami lub kokosem.




15 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie